SE REDUCE VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE PENTRU LUCRĂTORII DIN GRUPA A II-A

Plenul Senatului a adoptat luni un proiect legislativ care vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, potrivit agerpres.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiată de parlamentari PSD, a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru”.

Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Totodată, sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute în legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.

În susţinerea propunerii se exemplifică impactul factorilor de risc, prevăzuţi de actele normative în vigoare, care se regăsesc la locurile de muncă din carierele de lignit conform rapoartelor privind starea de sănătate a salariaţilor din carierele Societăţii Complexul Energetic Oltenia şi indicatorii statistici privind morbiditatea.

„Principalele riscuri şi afecţiunile pe care le generează acestea salariaţilor ce îşi desfăşoară activitatea în carierele de lignit sunt bolile profesionale având ca diagnostic hipoacuziile, enfizemul pulmonar, spondilodiscartroza, discopatia lombară, bronşita cronică”, se arată în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar legea este organică.

SURSA: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *