Doctorul chirurg vascular Marian Toneanu – după 2 ani -”Iubesc oamenii de aici, iubesc Urziceniul, pentru că ei mi-au oferit o șansă”

Când l-am văzut prima dată pe doctorul chirurg Marian Toneanu m-am minunat. Părea un adolescent abia ieşit de pe băncile facultății. M-am minunat şi mai mult după ce am aflat ce CV-impresionant are.  Cu scepticismul de rigoare, m-am întrebat în sinea mea cât va rămâne la noi la spital? Au trecut de atunci 2 ani, Marian Toneanu nu numai că a rămas aici, dar a devenit purtătorul de cuvânt al spitalului și a făcut intervenții chirurgicale în premieră la Urziceni. Are 37 de ani și este tatăl unei fetițe de 3 ani după care este topit. A cumpărat un apartament în Urziceni, iar fiica lui va merge din toamnă la grădinița Rază de soare. Să ne bucurăm, așadar,  că doctorul Toneanu devine din ce în ce mai mult urzicenean!

Povestea din spatele succesului

De cele mai multe ori destinul ne ia prin surprindere. Povestea de succes a doctorului Toneanu este rezultatul muncii și determinării, dar și a unui joc al sorții. Pentru că, dacă în clasa a 7-a nu era cât pe ce să rămână corigent la anatomie, doctorul nostru nu ar fi știut niciodată cât de bine o înțelege și cât de tare i se potrivește. Fiind nevoit să învețe o lecție pentru a scăpa de neplăcerea corigenței, Marian Toneanu a constatat că poate să stăpânească materia care-i părea atât de inaccesibilă. A fost primul semn al destinului.

Chiar și așa, inițial nu a vrut să meargă pe  drumul medicinii și a încercat la Filosofie. Nu a fost să fie, așa că s-a înscris la cursurile de asistenți medicali. Aicia trăit momentul care l-a făcut să își dorească să devină doctor. Cum era cel mai bun la anatomie din clasă, profesoara i-a spus la un moment dat: ”- Marian, de ce nu te faci tu medic? Ai fi un medic foarte bun. Este păcat pentru oamenii aceștia!” Au fost cuvintele care l-au determinat. De aici a pornit totul și, singur, fără relații, fără susținere, dar cu  o dorință uimitoare de a reuși pentru ”oamenii aceștia”, a  intrat la Facultatea de medicină Carol Davila, la stat.  Aici a rămas în continuare printre cei mai buni la anatomie, iar media de absolvire a fost aproape maximă. Și-a urmat destinul, a reușit de unul singur, iar satisfacția personală este cu atât mai mare.

Rezidențiatul l-a făcut la un spital de elită – Fundeni – Institutul de boli cardiovasculare C.C.Iliescu, unde a făcut cei 5 ani de rezidențiat, după care a lucrat timp de un an de zile ca medic specialist în chirurgie vasculară. De doi ani este medic la Secția de chirurgie a Spitalului Municipal Urziceni, purtătorul de cuvânt al instituției, iar de 1 an și președintele Comisiei de Etică.

Echipa de aur de la chirurgie

Cum v-ați acomodat la spitalul Urziceni?

-M-am acomodat foarte bine. De fapt eram acomodat pentru că am făcut gărzi înainte de a veni aici. Am fost primit cu brațele deschise. La chirurgie suntem o echipă, ne completăm reciproc.  Eu văd cum merg lucrurile pe toate secțiile din statistici, secția de chirurgie merge cel mai bine. Au venit și doctori noi: David Achim, specializat pe chirurgie toracică, tânăr, ambițios, dornic să facă lucrurile să evolueze. Va rămâne, dacă va fi ajutat. Chirurgia toracică implică aparatură medicală specifică, dar doctorul Achim a avut intervenții în această specializare. Se poate si mai mult, dacă am avea aparatură. Doctorul  Leonid Țurcan – specialist în chirurgie generală, un medic foarte bun, a venit în urmă cu un an. Doctorul Andrei Tudoran, un medic foarte bun, cu suflet de aur, care a făcut multe pentru Spitalul Urziceni, a venit de la Spitalul Militar. De fapt, toți venim de la spitale de elită din București. Șeful secției de chirurgie, Gheorghe Jardan, ne ajută, ne supraveghează și ne organizează foarte bine. Avem un medic anestezist foarte bun, doctorul Marin Leonid, iar Matilda Tudor, asistent anestezie la secția chirurgie, este foarte apreciată pentru competența ei. Asistentele de la UPU sunt foarte bine pregătite și nu de puține ori fac lucruri care țin de competența unui medic.Personal, le apreciz și le stimez foarte mult pentru efortul depus.

-Ați avut câteva intervenții în premieră.

-Am reusit sa fac o interventie în premiera, în Ialomita, un bypass, în decembrie anul trecut, cu aparatura pe care o avem la dispoziție. Am avut o proteză cumpărată de mine pentru cazuri de urgență. Pacientul risca să  rămâna fără picior, dacă nu interveneam. Un pacient relativ tânăr. Pacientul și aparținătorii au vrut să facă operația aici. Am avut și zilele trecute o interventie greu de manageriat, care se face de obicei la spitalul Fundeni, dar mi-am asumat răspunderea și am făcut operația.

-Știu că faceți eforturi să primiți aparatură medicală de specialitate.

-Acum vom mai mai achiziționa ceva aparatură. Avem medic specialist cardiolog, doamna doctor Andreea Chicinaș, și pentru un pacient care necesită intervenții vasculare majore este necesar să avem un ecograf în stabilirea unui diagnostic.  O evaluare cardiologică foarte bună, cum se face în mod normal în spitalele foarte mari, este extrem de importantă. Am avea nevoie și de un angiograf, spre exemplu, care ajuta la investigarea arterelor, dar este mai costisitor. Un computer tomograf m-ar ajuta și sper să îl primim în curând.

-Avem medici suficienți la spitalul Urziceni?

-S-a mai rezolvat o parte din aceste lipsuri, dar nu sunt suficienți medici. Noi scoatem posturile la concurs, dar medicii specialiști nu vin. Preferă Bucurestiul, cu avantajele pe care le oferă.  Suntem câțiva care am spart cutuma asta. Mulți au impresia că aici nu poți să faci performanță și să ai notorietate. Nu este așa. La mine vin pacienți și din alte zone ale țării. M-am trezit cu pacienți la recomandarea altora. Îmi doresc să dezvolt  mult mai mult, să arăt că acest spital are potențial, că avem medici care pot – tineri, ambițioși, cu dorința de a lucra bine. La ginecologie a venit recent  un medic foarte tânăr, foarte bun, doamna doctor Maria Țurcan. Trebuie lăsați să iși facă treaba și mai ales trebuie sprijiniți.

”Iubesc oamenii de aici, iubesc Urziceniul, pentru că ei mi-au oferit o șansă”

-Toată lumea se întreabă dacă o să rămâneți la noi?

-În acest moment nu am niciun gând de a pleca, cu toate că am primit multe oferte. M-am atașat foarte mult de spitalul Urziceni, m-am atașat foarte mult de oamenii din Urziceni. Iubesc oamenii de aici, iubesc  Urziceniul, pentru că ei mi-au oferit o șansă. Pur și simplu au intrat în sufletul meu. E greu să mă detașez și să îi abandonez. Eu îi am în suflet. Urziceniul  e casa mea acum, cu toate că înainte îl priveam la fel ca și ceilalți, ca pe un orașel de provincie care nu îți oferă ce îți oferă Bucureștiul. Oamenii acestia m-au primit însă cu brațele deschise și am avut ajutor din partea multora.

-Cum  este relația dvs. cu pacienții?

-Contează foarte mult gradul de umanitate. Acel pacient nu vine de plăcere la spital, vine cu anumite temeri și atunci trebuie să i le înlăturăm, să le acordăm atenție deosebită și pe plan emoțional, nu doar fizic. Eu le explic pacienților ce voi face, cum vor evolua postoperator, care va fi evoluția. Conteaza starea psihică a pacientului și înainte și după.

Sunt președintele comisiei de etică și din această postură  încerc să  apăr interesul pacentului.  Am fost întotdeauna corect și am rezolvat multe din probleme. Pacieții trebuie să știe că momentan nu avem medici specializați pe toate ramurile și e normal să îi trimitem în altă parte, atunci când se impune,  că nu ne jucăm cu viața lor. Facem ce e bine pentru pacient.

-Oamenii au început să vă cunoască pe dvs., dar sunt și din cei care critică activitatea spitalului. Mulți spun că nu avem medici din cauza anumitor comportamente ale unor persoane.

-Aceasta problemă  s-a remediat de când avem o nouă firmă de pază. Au fost incidente în trecut, acum nu mai sunt.

E bine să nu se mai generalizeze. Lumea trebuie să știe că sunt aici medici care își dau interesul pentru pacienți. Noi ne facem treaba aici. Suntem medici și trebuie să fim sustinuți să evoluăm și să putem ajuta  cât mai multi oameni. Nu e ok sa aruncăm cu pietre în toți. Eu mi-am dat silința pentru orice pacient, indiferent de vârstă și statut social.

P.S. Am făcut zeci de interviuri până acum, dar acesta este cu desăvârșire cel mai drag mie pentru că am trăit personal experiența de a fi pacienta doctorului Marian Toneanu. În urmă cu doi ani, la primul interviu, am fost doar ziaristul care pune întrebări și capătă răspunsuri. De data aceasta l-am cunoscut din mai multe perspective pe doctorul Toneanu și tot ceea ce am văzut la el m-a făcut să îl admir nespus. În primul rând pentru că, înainte de a fi doctor, este OM. Un om atent la nevoile pacientului său, un om de o modestie rară, care își face cu drag și pasiune meseria.

       Un tânăr medic cu un viitor strălucit în față a ales Urziceniul la început de carieră. Merită toată prețuirea și susținerea noastră pentru atașamentul și loialitatea exprimate față de oamenii de aici și față de orașul nostru. Mulțumim, domnule doctor Marian Toneanu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *