Constantin Ţoiu – Cetăţean de Onoare al Municipiului Urziceni şi al Judeţului Ialomiţa

Romancier, eseist, om de cultură

Constantin Ţoiu s-a născut la 19 iulie 1923, la Urziceni, al șaptelea copil al Eugeniei (n. Ifigenia Ioanis) şi a lui Tomas Sotir Ţoghiu, negustor. Părinţii, aromâni, sunt imigranţi din Grecia. Urmează clasele primare în Urziceni. Face studii gimnaziale şi liceale la liceul braşovean ”Dr. Ioan Meşotă”. Urmează şcoala de aviaţie militară din Buzău, de unde iese sublocotenent în rezervă.

Între 1942-1946 studiază la facultatea de Litere şi Filosofie din Capitală.

Lucrează ca redactor la Editura de Stat şi, din 1952, la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă. În 1958, debutează ca prozator în revista „Gazeta literară” nr.8. În 1960-1961 lucrează ca redactor la revista „Secolul 20”. În 1965 publică romanul „Moartea în pădure .Cronica unei zile”,Editura pentru Literatură, Bucureşti. Între anii 1965-1970 este pe rând redactor la „Gazeta literară”, “Luceafărul”,  Televiziune şi „România literară”, înfiinţată pe structura vechii „Gazete literare”. La „România literară” va activa până în 1990, când se pensionează.

Publică un volum de nuvele – „Duminica muţilor”,Editura pentru Literatură, iar un an mai târziu, în 1971, apare volumul de publicistică „Destinul cuvintelor”,Editura Cartea Românească, Bucureşti. Volumul de eseuri „Pre texte”,Editura Albastros, Bucureşt, apare în 1973.

Anul 1976 este un an de răscruce în destinul literar al lui Constantin Ţoiu: apare romanul “Galeria cu viţă sălbatică”, Editura Eminescu, Bucureşti; are un mare succes de critică şi de public, va primi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. E cartea care îl impune decisiv pe scena literară. Prima ediţie, epuizată rapid, numără 34.000 de exemplare, în timp ce o a doua, în 1979 – Editura Eminescu, cuvântul editorului de Valeriu Râpeanu, postfaţa autorului, va apărea in 100.000  de exemplare.

În 1977 publică „Alte pre texte”, eseuri, la Editura Eminescu, iar în septembrie – decembrie 1978 călătoreşte în Statele Unite ale Americii, primind o bursă de creaţie la International Writing Program, în Iowa City. Romanul „Însoţitorul” apare în 1981 la Editura Eminescu. „Galeria cu viţă sălbatică” este tradus în franceză, sub titlul „L’Exclu”, de Georges Barthouil şi Ilinca Barthouil – Ionesco, la Editions Nagel, Paris.

Începând cu acest an, este secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Îşi va da demisia din această funcţie la începutul lui 1990. În 1984 apare romanul „Obligado”, Editura Eminescu, iar

în 1987 publică romanul „Căderea în lume” la Editura Cartea Românească, scrierea de vârf a autorului. Volumul de publicistică „Prepeleac” din 1991, Editura Cartea Românească, valorifică texte apărute în rubrica titulară din „România literară”. În aceeaşi serie vor mai fi publicate „Caftane şi cafteli” (Prepeleac doi,trei…),1994; „Morbus diaboli” (Prepeleac patru…) – toate la Editura Cartea Românească; „Răvaşe din Kamceatka” (Prepeleac cinci), Editura Allfa, Bucureşti, 2000. Romanul „Barbarius”, Editura Allfa  apare în 1999.

În 2002 primeşte Premiul Naţional de Literatură al Uniunii Scriitorilor. Începând cu 2003, publică primul volum din „Memorii din când în când” la Editura Cartea Românească , memorii neconvenţionale şi eterogene ce pot fi descrise drept literatură de frontieră – publicistică, memorialistică, eseu, ficţiune, fişe de lectură etc. „Memoriile…” revelează că ”multe dintre întâmplările şi portretele din romane sunt la origine reale” (Nicolae Manolescu). Volumul al doilea apare în 2004; al treilea, în 2006; al patrulea, intitulat „Memorii întârziate”, în 2009, iar al cincilea, numit „Vederi din Prepeleac”, în 2010, toate la Editura Cartea Românească . În 2004 reeditează, cu titlul „Trompete după-amiază”, volumul din 1967 „Duminica muţilor”, la  Editura Cartea Românească  iar în 2006 apare romanul „Istorisirile Signorei Sisi”  tot la Editura Cartea Românească.

În mai 2012, sub egida Bibliotecii Municipale „Constantin Ţoiu”, apare antologia „Urzicenii în viaţa şi opera scriitorului Constantin Ţoiu”, la editura Star Tipp Slobozia.

Constantin Țoiu este considerat de criticii şi istoricii literari – de la Nicolae Manolescu la Eugen Simion şi Alex. Ștefănescu – unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii noastre de astăzi. Cititorii şi criticii literari din noua generație l-au impus pe Constantin Țoiu în topul celor mai citiți scriitori români.

Într-o mărturisire făcută la o întâlnire cu scriitorii ialomițeni în 1993, Constantin Țoiu spunea despre un lucru pe care l-a constatat la bătrânețe: ”oricâte locuri ai vedea, cel mai important şi mai emoționant loc – dacă ai ceva de spus – rămâne cel pe care ai văzut oamenii prima dată. Pentru mine, la 10,12,14 ani Urziceniul era centrul lumii”. Într-un alt text, „Urzicenii”, scriitorul precizează: ”În ce mă priveşte, proza ca şi stilul ei au fost înrâurite în bună măsură de întâmplările trăite în copilărie şi adolescență în urbea ialomițeană cu numele buruienei agresive, care, apărându-se, te urzică, usturându-te.”

Constantin Țoiu face parte din categoria scriitorilor culți, opera sa fiind ”întâlnirea destul de rară la noi a unui autor reflexive cu un excelent povestitor” (Mircea Martin). Profesiunea de credință a Omului plecat din Urziceni după şcoala primară, să învețe la Liceul ”Doctor Ioan Meşotă” din Braşov şi la Facultatea de Litere și Filozofie din Bucureşti, absolvită în 1946, ducând o viață foarte sobră, este memorabilă: ”Eu cred în caracter, cred că există oameni buni şi că omul, în general, are o natură îngerească, atunci când reuşeşte, prin cultură şi experiență, să atingă înălțimile”.

După 1990, scriitorul Constantin Ţoiu a fost prezent la principalele momente din viaţa comunităţii natale, fiind primit cu căldură de toate generaţiile de urziceneni. Din 26 ianuarie 2006, Biblioteca municipală poartă numele  marelui scriitor şi cărturar care i-a donat un inestimabil fond documentar. A încetat din viaţă la 4 octombrie 2012, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *