Primăria Urziceni – Întâlnire a grupului de lucru pentru implementarea programului ROMACT

Luna aceasta a avut loc în Sala Consiliului Local al Primăriei Municipiului Urziceni întâlnirea grupului de lucru local pentru dezbaterea draftului de lucru privind planul local de acțiune privind îmbunătățirea situației romilor la nivel local. Actualul plan a fost bugetat și detaliat după metodologia ROMACT, principalele propuneri fiind:

-Identificarea nevoilor de reabilitare a locuinţelor deţinute de fondul locativ.

-Construirea de locuinţe sociale de care să beneficieze şi familiile de romi cu venituri foarte mici sau cu mulţi copii

-Soluţionarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor şi locuinţelor deţinute de romi.

-Asigurarea condiţiilor normale de locuit în zonele populate de romi prin racordare la serviciile de energie electrică, apă potabilă, canalizare, gaz metan, salubrizare.

-Implementarea programelor de dezvoltare comunitară în beneficiul comunităţii locale de romi.

-Înfiinţarea poziţiei de mediator şcolar

-Înfiinţarea poziţiei de mediator sanitar

-Infiintarea unei poziţii de asistent medical comunitar

-Îmbunătăţirea accesului populaţiei rome pe piaţă muncii prin: înscrierea în baza de date a AJOFM a persoanelor de etnie roma aflate în căutarea unui loc de muncă şi includerea lor în programe de mediere a muncii, consiliere şi/sau formare profesională.

-Prevenirea şi combaterea apariţiei stărilor tensionate organizarea de întâlniri între şefii poliţiei cu reprezentanţi ai romilor pentru asigurarea unui climat de bună convieţuire între cetăţeni români de etnie roma şi ceilalţi locuitori;

-Identificarea persoanelor de etnie roma care nu au acte de identitate sau de stare civilă şi întocmirea unei baze de date cu acestea şi punerea în legalitate. Reactualizarea permanentă a bazei de date.

În a doua parte a întâlnirii s-a discutat despre intenția primăriei de a aplică pe fonduri externe pentru rezolvarea problemei spațiului locativ pentru persoanele defavorizate, proiectul având și o componentă educațională, dar și una socială.  La scurt timp după această întâlnire, specialiștii din primărie au beneficiat de un seminar tehnic susținut de experții ROMACT, astfel încât Primăria și partenerii să reușească să depună spre finanțare, în timp util, acest proiect care ar rezolva mai multe probleme din loccalitate.

Programul ROMACT este o initiativa comuna a Comisiei Europene si a Consiliul Europei menita sa ajute autoritătile locale sa coopereze cu comunitățile de romi în vederea dezvoltării de politici si servicii publice pentru toata populatia, inclusiv cea de etnie roma. Primăria Municipiului Urziceni este partener al Programului ROMACT din luna noiembrie 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *