POVESTE (frumoasă) din URZICENI, via comuna ION ROATĂ…

Când sufletele vorbesc…

Această metaforă mi-a scânteiat în minte pe data de 5 septembrie 2019, ora 9,30, în comuna Ion Roată, ziua în care s-au împlinit fix doi ani de la trecerea în veșnicie a prietenului tuturor celor care l-au cunoscut pe profesorul Ioan MAN. Primăria comunei și Consiliul Local au ținut să-i aducă un etern omagiu prin redenumirea instituției: Școala Gimnazială „Profesor IOAN MAN”  pe care a slujit-o neîntrerupt timp de 42 de ani și a cărei personalitate și-a pus amprenta  asupra tot atâtor generații de elevi.

Solemnitatea din fața școlii s-a desfășurat sub semnul sobrietății și al emoției, în fața unui numeros public format din cetățeni ai comunei, membrii familiei, oficialități comunale și județene, invitați, prieteni, profesori și elevi ai școlii. După ce preoții comunei au oficiat Te Deum-ul de rigoare, au început să vorbească sufletele invitaților. Spun aceasta, pentru că, în cuvinte simple, dar emoționante, au omagiat personalitatea profesorului Ioan MAN distinșii participanți. Domnul Mihai GHIȚĂ, primarul comunei, a evidențiat importanța momentului în viața spirituală a comunei, iar doamna director a școlii, Irina Mădălina VASILESCU, a prezentat, într-o amplă, detaliată și documentată expunere momentele esențiale ale vieții și operei lui Ioan MAN. Adunarea a fost onorată cu prezența domnului vicepreședinte al Consiliului județean, domnul Ionel GAE. Profesorul Octavian MAN, fiul său, într-un discurs impecabil, a derulat momente deosebite din viața tatălui și a familiei. Marinică CAZACU, fostul său elev, l-a omagiat subliniind exemplaritatea tuturor faptelor sale, ca profesor, ca om de cultură, ca organizator de excursii tematice cu elevii din școală pe cărările patriei în fiecare vacanță, ca animator cultural, ca profesor de muzică, ca filatelist și numismat, nu în ultimul rând ca familist și mai ales ca OM MORAL.  Scriitorul Alexandru Bulandra a evocat momente deosebite din activitatea sa în cadrul Bibliotecii Urziceni, dar mai ales a cercurilor de filatelie și de numismatică pe care le-a inițiat în cadrul Casei de Cultură.

Toate intervențiile au avut un numitor comun: Au scos în evidență trăsătura fundamentală ce definește personalitatea celui omagiat: exemplaritatea, adică: familist exemplar, profesor exemplar, scriitor exemplar, istoric exemplar, filatelist exemplar, călător exemplar, interpret exemplar de muzică populară, animator cultural exemplar. Să nu uităm că profesorul Ioan MAN a avut pasiunea cercetărilor istorice, în arhive sau pe teren, iar rodul acestora a fost valorificat în diverse studii publicate în reviste de prestigiu din țară sau adunate într-un muzeu al școlii. Este autorul cărții „Monografia comunei Ion Roată”, iar împreună cu Mircea Stăncel, consăteanul său, scoate și excepționala monografie a satului natal Meșcreac, jud. Alba, intitulată „De la <terra germand> la Meșcreacul de azi”, adică de la anul 1234 până în zilele noastre. Este o lucrare unică, de profundă originalitate, întrucât realizează arborii genealogici ai tuturor cetățenilor satului, adică peste 100 de arbori, coborând mult dincolo de 1700. Mai mult, cercetând cu minuțiozitate în arhive, descoperă ulterior că prima atestare documentară a satului natal datează tocmai din anul 1015. Un sat ce ființează de peste 1000 de ani.

Cel de-al doilea moment al omagierii personalității OMULUI Ioan MAN a avut loc în sala Căminului Cultural din localitate, cu peste 70 de invitați. Întâlnirea s-a desfășurat sub același semn al sobrietății și l-a avut ca maestru de ceremonii tot pe primarul Mihai GHIȚĂ, impecabil organizator, care, cu aceeași emoție și sobrietate, a înmânat titlul de Cetățean  de Onoare al comunei Ion Roată următoarelor personalități care au slujit comuna de-a lungul timpului: Chiș Mioara, Cîțu Niculina, Dinescu Florica, Dinescu Doroteea, Dinescu Alexandra, Ghiță Constanța, Ghiță Gheorghe,  Popa Aurelia, Popa Moise Aurelia, Dima Elena, Gheorghe Constantin, Paraschiv Carmen, Paraschiv Nicolae, Văduva Ion, Ștefan Constantina.

Omagierea nu s-a încheiat aici, întrucât pe parcursul parastasului cu bucate care-i făceau plăcere și domnului Ioan Man, presărate cu un vin roze care l-ar fi sculat din mormânt, doamnele Steluța Bujor și Mihaela Ioniță au adus spectatorilor o mare surpriză: un film de vreo 20 de minute reprezentând aspecte și comentarii ale personalității acestui ardelean care a marcat aproape o jumătate de secol viața spirituală a comunei ION ROATĂ.

Pentru mine, adoptat ca şi dumnealui încă din tinereţe de această parte a Bărăganului ialomiţean, rămâne ardeleanul tipic (o iau la modul generic, pentru că-i originar dinspre Apuseni). Puţine s-au schimbat în înfăţişarea lui de când l-am cunoscut (acum vreo cincizeci de ani) şi până a intrat în veșnicie, doar părul şi mustaţa i-au mai încărunţit. În rest, părea să treacă prin timp: acelaşi mers apăsat, dând impresia că se deplasează pe nişte arcuri ascunse sub genunchi, lăsând trupul plecat spre faţă, aceeaşi privire albastră îndreptată în jos, de parcă era mereu în căutarea unui gând. Mustaţa îi dădea un aer de om prudent, serios, închis, iar vocea groasă şi aşezată îi susţinea atitudinea. Îl trăda privirea mereu vie. Când ţi se adresa însă, descopereai un ins cu o disponibilitate nativă spre comunicare, gata oricând să schimbe idei, impresii, informaţii din toate domeniile abordate, despre care era dispus oricând să-ţi ţină nu o lecţie, ci un curs întreg. Ştiam că-i un profesor de primă mână şi, făcând naveta, în direcţii diferite, în autogară, aşteptând autobuzele, l-am abordat, având o nelămurire legată de formula medievală „Io, Mircea Voievod…” Ardeleneşte, s-a apucat să-mi explice, să-mi facă o întreagă istorie, trecând prin toţi domnitorii care au folosit-o, până când am constatat precipitat că, ascultându-l, am pierdut amândoi autobuzul. „Nu-i bai, vine altul”, mi-a replicat el calm, continuându-şi expozeul…

Nu întâmplător filmul din Căminul Cultural prezentat de distinsele Doamne se încheia cu o excelentă propoziție integratoare, la care subscriu:

                                     Un OM cât o ISTORIE!

 

                                    Prof. Titi  DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *