,,Zilele europene ale patrimoniului” la Biblioteca Municipală Constantin Țoiu

Biblioteca Municipală ,,Constantin Ţoiu” Urziceni a celebrat sâmbătă, 14 septembrie, între orele 10 şi 12 , ,,Zilele europene ale patrimoniului”. Ediţia din acest an s-a desfăşurat sub genericul ,,Biblioteca, arhiva-trezorieri de patrimoniu cultural” şi a oferit vizitatorilor ocazia de a (re)descoperi biblioteca şi patrimoniul său bibliofil.

În acest context întâlnirea cu un grup de elevi de la ,,Complexul de servicii pentru protecţia copilului” Urziceni, însoţiţi de educatoarele: Aurica Chiriţă şi Adriana Dumitru  şi alţi câţiva elevi de la Colegiul Naţional ,,Grigore Moisil”, a fost susţinută de  bibliotecarele instituţiei: Carmen Necşu, Alexandra Paraschiv şi Speranţa Gavrilă.

În deschidere li s-a vorbit elevilor despre patrimoniu, pentru ca ei să înțeleagă că el reprezintă o parte esenţială a culturii şi identităţii naţionale. În aest context a fost proiectat  un film în care au fost prezentate mai multe bunuri (materiale şi spirituale) care alcătuiesc patrimoniul naţional. A urmat, apoi,  o scurtă prezentare a biblioteciişi a fondului de carte existent.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea Fondului documentar Constantin Ţoiu, donat bibliotecii noastre de însuşi scriitorul, din care invitaţii au putut vedea manuscrise, diplome, fotografii, scrisori, etc. Fără îndoială acestea sunt cele mai valoroase documente existente în patrimoniul bibliotecii din Urziceni.

Dorința a fost ca această întâlnire să îşi fi atins cel puţin în parte  scopul şi anume acela de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a culturii și identității naționale, o resursă primordială care ne ajută să înțelegem cine suntem cu adevărat. Acesta nu este întâlnit doar în arhitectură, literatură sau artă, ci și în meșteșugurile și deprinderile moștenite de la străbunii noștri, martori ai diferitelor culturi care au influențat România și istoria acesteia.

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.
Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.

Bibliotecar – Speranța Gavrilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *