Ziua persoanelor vârstnice la Biblioteca Municipală Constantin Țoiu

Anul acesta s-au împlinit, pe 1 octombrie, 28 de ani de când a fost înființată și oficializată de către Organizația Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Pensionarilor, Într-un cadrul oficial, destins, plăcut și familiar pentru unii dintre cei prezenți,  Biblioteca Municipală ”Constantin Țoiu” a organizat o reuniune festivă, marți, 1 octombrie 2019, de la ora 10, cu pensionarii din oraș, membri ai Asociației Pensionarilor. Nicolae Matei, președintele acesteia, a fost de asemenea prezent.

Directorul instituției de cultură, Mariana Vlădărău, împreună cu bibliotecarele Carmen Neacșu, Speranța Gavrilă, Mariana Pușcoi și Alexandra Paraschiv, au creat o atmosferă plăcută, prietenească. Doamnele și domnii pensionari prezenți au fost tratați cu suc, prăjituri, bomboane și muzică veche, de altădată, care le-a amintit acestora de tinerețea lor. Tot cu această ocazie, persoanelor ajunse la vârsta a treia, le-a fost prezentat un scurt istoric al Bibliotecii Muncipale ”Constantin Țoiu”, de la înființare și până în prezent, cărți, manuscrise, date bilbiografice despre scriitori ialomițeni, monografia orașului. Cel mai important moment a fost cel legat de scriitorul Constantin Țoiu, patronul spiritual al bibliotecii, născut în Urziceni,  și care a lăsat moștenire bibliotecii un Fond Documentar excepțional. Directorul bibliotecii, Mariana Vlădărău s-a adresat pensionarilor prezenți cu căldură, amintindu-le despre semnificația zilei lor și despre faptul că sunt prețuiți nu numai la ocazii festive, ci și în fiecare zi din viața lor. Pe parcursul întâlnirii au fost purtate și discuții libere, au fost depănate și amintiri, cel mai fervent fiind domnul Nicolae Matei care și-a adus aminte de o întâmplare din copilăria sa, pe care a relatat-o pe nerăsuflate, spre bucuria grupului și a gazdelor care l-au ascultat cu interes.

În timpul discuțiilor s-a avansat propunerea de a se încheia un protocol de colaborare între Asociația Pensionarilor din muncipiul Urziceni, și bibliotecă, prin care să se creeze un cadru optim pentru desfășurarea unor activități comune. Pensionarii au fost invitați să vină la bibliotecă, să socializeze între ei, să nu se simtă singuri, și în același timp să asiste la activitățile organizate de bibliotecă. Tot în cadrul acestei întâlniri de grup, doamnele bibliotecare au venit cu propuneri de organizare a unui concurs de creație literară, poezie și proză, pentru pensionarii care sunt talentați și creativi, a fost  propus un concurs în domeniul culinar, și le-a fost adresată invitația de a fi prezenți la activitățile din preajma sărbătorilor de iarnă, alături de copii.

Un alt moment important a fost cel în care grupul de pensionari a fost invitat să viziteze o parte a bibliotecii unde este depozitat Fondul Documentar Constantin Țoiu. Aici le-au fost arătate și diplome acordate celui care a fost Constantin Țoiu. Președintele Asociației  Pensionarilor,  Nicolae Matei, a declarat că este convins că membrii acesteia vor participa cu plăcere la activitățile viitoare desfășurate de bibliotecă, menționând că el însuși a fost prezent mereu la astfel de evenimente.

Oricum, conducerea Bibliotecii Municipale ”Constantin Țoiu” din Urziceni, și-a propus să le facă mai des pensionarilor câte o bucurie, ca semn al recunoștinței și prețuirii pe care trebuie să le avem mereu față de părinții și bunicii noștri.

 

 

GIANI MARINACHE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *