Asistentii de pe ambulanta, nemultumiti de legea salarizarii

Legea-Cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, lege asumata de Guvernul din acea perioada, este o lege a discrepantei salariale, asa cum este enuntata chiar in Capitolul I, art. 5 si anume: ”in sectorul bugetar, raportul dintre cel mai mic salariu de baza si cel mai mare salariu de baza, solda de functie/salariu de functie, indemnizatie de incadrare, indemnizatie lunara este de 1 la 12”, dar si a inversarii valorilor in sistemul de sanatate, ceea ce contravine insasi unor principii care stau la baza stabilirii sistemului de salarizare enuntat chiar in prezenta lege, in speta: principiul importantei sociale a muncii (“in sensul ca salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizeaza in raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activitatii si nivelul studiilor”) si principiul ierarhizarii pe verticala cat si pe orizontala (“in cadrul aceluiasi domeniu in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate”).

Marii perdanti din sistemul de sanatate sunt asistentii medicali a caror importanta sociala a muncii a fost diminuata in raport cu celelalte categorii.

Putem dovedi cu date si cifre concrete cum anume a apreciat acel guvern salarizarea asistentului din ambulanta, aducand atingere demnitatii si prestigiului profesiei de asistent medical.

Aceeasi lege lasa in obligatia ordonatorilor de credite sa stabileasca sporurile conform art. 3 din Capitolul I “astfel incat sa se incadreze in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu”, constatand ca sistemul prespitalicesc de urgenta a pierdut cel mai mult, sporul de conditii deosebite limitandu-se la 55% (insemnand procentul minim – 55%-85%).

De asemenea, conform cadrului legal in vigoare, sporul pentru munca asistentilor medicali in ture, precum si pentru munca prestata in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, si cea suplimentara pentru  asigurarea continuitatii asistentei medicale de urgenta  se plateste la salariul tarifar din ianuarie 2018, ceea ce nu este corect.

Precizam ca aducem in discutie serviciile publice de ambulanta care sunt unitati sanitare publice de importanta strategica, cu personalitate juridica, aflate in coordonarea departamentului de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, asigurand asistenta medicala de urgenta si intervenind la peste 80% dintre solicitarile pacientilor.

Efectele imediate, pe termen mediu si lung ale salarizarii discrepante si ale sporurilor necorespunzatoare riscurilor la care suntem expusi duc la lipsa de interes a asistentilor medicali de a face parte din sistemul medical de urgenta prespitaliceasca. In schimb se constata un interes exagerat al altei categorii de personal operativ a caror competente au fost echivalate nejustificat cu nivelul competentelor asistentilor medicali prin salarizarea stabilita de Legea 153/2017.

In conditiile lipsei de asistenti medicali generalist, asistenta medicala de urgenta va avea consecinte negative directe asupra beneficiarilor, adica asupra pacientilor.

Este de datoria noastra sa tragem un semnal de alarma asupra circumstantelor care pot prejudicia drepturile pacientilor si ne dorim sa contribuim la orientarea politicilor si la dezvoltarea sistemului de urgenta.

 

 

Presedinte UNSAMSA

PETRISOR  STEFAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *