Scrisoare deschisă adresată:Ministrului sănătății-Victor CostacheMinistrului Educației și Cercetării-Monica Anisie, Ministrului Muncii și Protecției Sociale – Violeta Alexandru

Asistenții din cadrul Serviciilor de Ambulanță Publice, ale căror diplome de studii, fie ca sunt diplome de absolvire a unor școli postliceale sanitare, fie ca sunt diplome de licență din cadrul facultăților de medicină specializarea asistență medicală generală, eliberate cu avizul Ministerului Educației și Cercetării doresc sa vă aducă la cunostință următorul fapt:

– în emisiunea „Raportul de Gardă” din data de 24-01-2020 domnul Secretar de Stat din Ministerul de Intene, dr. Raed Arafat, afirmă public și precizează ca pregătirea asistenților medicali generaliști în cadrul școlilor de specialitate nu este suficientă pentru principalul rol pe care aceștia îl au în desfășurarea activității în cadrul serviciilor de ambulanță, în speță protocolul resuscitării cardio-pulmonare (RCP) in cazul unui pacient aflat in stop cardio-respirator (SCR), dumnealui considerând că mai sunt necesare încă trei luni de pregătire în centre de formare profesională pentru a fi instruiți și a primi competențe suplimentare celor stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, dând exemplul pompierilor-paramedici din cadrul smurd care au urmat anumite module pentru a dobândi unele competente asemănătoare asistenților medicali, cum ar fi abordul venos.

De asemenea, domnul Secretar de Stat dr. Raed Arafat contestă ca s-au studiat ca discipline urgențele medico-chirurgicale. Venim cu contraargumente și vă atașam programa școlilor postliceale și a facultăților pentru a demonstra contrariul celor afirmate de dumnealui.

Trebuie ținut cont și de faptul că anual participam la cursuri de pregătire profesională organizate de angajator în urma cărora suntem evaluați.

Precizam ca activitatea în serviciul de ambulanta nu presupune numai stop cardio-respirator, ci toată gama complexa a urgentelor.

Ne desfășuram activitatea în cadrul Serviciilor de Ambulanța Publice aparținând de Ministerul Sănătății pe baza pregătirii certificate de Ministerul Educației și Cercetării și recunoscută de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar atribuțiile asistentilor medicali generaliști din fișa postului sunt mult mai complexe.

Formarea profesională inițială se realizează prin sistemul național de învățământ. Formarea profesională continuă este ulterioară formarii inițiale și asigură dezvoltarea competentelor profesionale sau dobândirea de noi competențe.

Dorim să aflăm din partea dumneavoastră dacă aveți cunoștințe despre acest program de formare profesională, prin care, după promovarea lui cu respectarea  legislației în vigoare de susținere a examenului, vom fi atestați ca asistenți medicali ce-și pot desfășura activitatea în urgență și dacă aceste cursuri vor fi recunoscute și de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 158/08.02.2019 privind Normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicală de urgență s-a legiferat acest atestat pentru asistentii medicali.

Vă solicităm, în calitate de autorități competente, sa luați atitudine față de cele expuse!

 

PREȘEDINTE

Petrișor Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *