Festivalul Lavandei, prima ediție – primul succes – O poveste spusă de organizatoarea evenimentului și creatoarea bradului Nympheun

Povestea locului și povestea noastră

Înainte de a vorbi despre Nympheum și despre filosofia din spatele acestui brand, trebuie să spun o poveste scurtă despre locul în care acest brand s-a născut.

Bărăganul, această comună frumoasă din județul Brăila are o însemnătate mare pentru familia noastră, aici fiind locul unde noi am locuit o bună perioadă de timp și locul pe care îl purtăm în gând mereu. În acest loc pitoresc, în 1993, tatăl meu a pus bazele afacerii noastre de familie, construind în acest câmp ferma pe care astăzi o vizitați. Munca lui a fost grea, însă fiind un om foarte dedicat și pasionat de ceea ce face, a reuși să clădească, în ani mulți de sacrificiu, acest paradis.

Avându-l ca exemplu pe tatăl meu, am vrut mereu să fac parte din acest loc și astfel, nu am pierdut niciodată legătura cu originile mele. Știind cât de dragă îi este lui această fermă, acum câțiva ani buni, prin 2015 în primăvară, am hotărât să îi facem o surpriză, amenajând grădina din fața fermei. Studentă fiind la arhitectură, am decis să pun în practică ideile învățate la peisagism, și astfel, am proiectat amenajarea curții. Printre plantele cultivate, se numărau și câteva tufe de lavandă, de care am fost foarte încântați când le-am văzut înflorite. Atunci a început totul…

Captivați de mirosul florilor mov, am început să citim despre proprietățile acestei plante și curioși din fire, am făcut și primele teste. Era prin iulie 2015, când încântați, așteptam cu nerăbdare ca distilatorul de laborator, să scoată primele fire de ulei esențial. După aceea a urmat o perioadă în care eu am tot încercat să fac diverse săpunuri, m-am documentat și am fost cucerită pe loc de această lume a plantelor aromatice. Am descoperit tot felul de rețete de alifii și leacuri, am testat și am fost ca un burete, acumulând foarte multă informație despre plante și proprietățile acestora. Atunci m-am gândit să îmi fac singură cremele și produsele de îngrijire și le testam atât pe mine cât și pe prietenii mei (vorba aceea.. ”prietenii la nevoie se cunosc„). Având un feedback bun și fiind convinsă că produsele făcute de mine sunt bune și au șanse reale în piață, am decis să fac din hobby-ul meu o mică afacere.

În mai 2016, am pus bazele brandului Nympheum, un brand de produse cosmetice naturale, lucrate manual. Numele brandului are legătură atât cu meseria mea cât și cu locul. „Nympheum” provine din greacă și era în antichitate locul unde oamenii aduceau ofrande nimfelor. Acestea erau considerate geniile naturii, spirite ce cunosc secretele plantelor, apelor și pădurilor. Fiind înconjurată de frumusețea naturală a fermei și captivată de puterile miraculoase ale plantelor, m-am simțit ca o nimfă de Bărăgan și atunci mi-a venit ideea numelui. Deși mulți mi-au spus că este greu de pronunțat și greu de reținut, eu nu am vrut să renunț la nume, pentru că simțeam că renunțam parțial la ideea din spatele acestui nume. Am vrut ca povestea să se oglindească atât în nume, cât și în produse și în imaginea acestora. Astfel, pentru etichete am preluat un model tradițional din Bărăgan, pe care l-am stilizat și căruia am încercat să îi dau un suflu nou, adăugând puțină culoare. Toată această muncă de creație a mers în paralel cu birocrația: analizele produselor, declarațiile acestora, obținerea de avize de funcționare, crearea unui spațiu de producție care să îndeplinească standardele în vigoare.

În timp ce eu încercam să cresc brandul Nympheum, în fermă se cultivau diverse plante aromatice pe care le utilizam în producția de cosmetice. Cultura de lavandă a fost înființată în 2015, într-o toamnă friguroasă, a fost plantată manual (15 hectare) și am așteptat cu nerăbdare primăvara pentru a vedea dacă ne-a reușit plantarea. Mare a fost bucuria când am văzut primele frunzulițe și acest lucru ne-a mobilizat să ne construim propria distilerie. Conceptul aparține tatălui meu, inginer mecanic de profesie, care în ultimii ani a pus la punct întreg fluxul de recoltat și plantat mecanizat și a mărit capacitatea distileriei. Au fost zeci de ore de studiu, diverse încercări, care într-un final s-au concretizat în ceea ce vedeți astăzi aici.

Așadar, după cum bine vedeți, nu se poate vorbi de Nympheum, fără să amintesc de această fermă și de oamenii care lucrează în spate. Deși inițial am plecat de la lavandă, noi intenționăm să cultivăm și alte plante și de la an la an reușim acest lucru.

Festivalul lavandei

Ideea de un festival al lavandei a venit anul trecut, în 2019, într-o noapte când distilam lavandă și făceam schimb de experiență cu alți colegi de breaslă. Campania de distilare durează aproximativ o lună de zile, timp în care procesăm atât plantele noastre cât și plantele altor cultivatori și avem ocazia să află poveștile lor de business. Văzând dedicarea acestor oameni, am decis ca anul acesta să avem un festival al nostru, să arătăm că se poate!

Iată și povestea unuia dintre ei:

„ Povestea Fleurane a început în urmă cu 4 ani, când am plantat un hectar de lavandă. La început, am mers doar pe vânzări en-gross de ulei esențial de lavandă și apă florală. În urmă cu un și jumătate, am creat pagina Fleurane prin care am prezentat  oamenilor și produse en-detail artizanale precum: perne umplute cu lavanda ecologică in diverse imprimeuri, aranjamente unice pentru decor sau mărturii, săculeți cu motive tradiționale, perne de călătorie și pentru yoga. Acum avem si site-ul finalizat, cu același nume, prin care ne dorim să ajungem la cat mai mulți iubitori de frumos si sa arătăm lumii că si in România există lavandă și perspective faine in agricultură, atâta timp cât pui suflet în ceea ce faci și muncești de 2 ori mai mult!”

Florina, fondator Fleurane

 

Festivalul lavandei a fost gândit ca o serbare câmpenească, plină de voie bună și de relaxare. Vizitatorii au venit cu propuneri și noi am încercat să le integrăm in organizarea acestuia. Astfel, au fost oameni care au vrut să campeze în lavandă și am spus, „de ce, nu?” sau alții care au vrut să vină cu bicicletele. I-am încurajat pe toți, am pregătit locuri de campare, trasee pentru biciclete, plimbări cu căruța, zone pentru pescuit și pentru picnic, iar pentru seară, am vrut să îi surprindem cu un foc de tabără, muzica live și lansări de lampioane. În timpul primei zile de festival, îl avem alături de noi și pe prietenul nostru Mircea Dinescu, iar pe seară, va veni Adrian Sonka, o enciclopedie a cerului de la Observatorul Astronomic București, ce ne va arăta prin telescop, cât de frumos este cerul nepoluat al unei nopți de vară, în câmp. Festivalul va continua și duminică, 14 iunie, cu drumeții prin lavandă, picnic, pescuit și multă relaxare.

Acest festival a putut fi realizat cu sprijinul prietenilor și imboldul dur primit de la unul dintre ei! Fapt pentru care m-am mobilizat și am muncit cot la cot pentru a pune la punct cât mai multe dintre aspectele organizatorice într-un timp așa de scurt, 2 săptămâni, de când s-a anunțat oficial că se poate ține festival în aer liber cu 500 de persoane.

Alina Gutium, fondator Nympheum

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *