Consiliul local a aprobat tarifele la gunoi și a instituit taxa de salubrizare

În ședința din luna iulie, administrația locală a făcut pași importanți în acțiunea de înființare a noii firme de salubritate, care, potrivit primarului Constantin Sava, va deveni operațională din luna octombrie.  Consiliul local a aprobat  tarifele, organigrama, delegarea gestiunii serviciului de salubritate către SC Salubritate Urziceni SRL și a stabilit totodată și taxa anuală de salubrizare.

Tarifele s-au stabilit luând în calcul cheltuielile specifice activității, respectiv cheltuieli cu combustibilul, energie electrică, materii prime, cheltuieli cu depozitarea, cu munca, cu protecția mediului și reparațiile, cu cota de profit și redeventele. Astfel, pentru utilizatorii casnici tariful lunar este de 11,50 de lei pe lună de persoană, cu TVA. Acest serviciu presupune golirea zilnică a containerelor de la punctele de colectare dintre blocuri. Pentru persoanele juridice  pretul se calculează la mc, iar tariful final se calculează pornind de la principiul ”plătește pentru cât arunci”.

În acest moment aproximativ 90% din utilajele necesare activității au fost achiziționate iar până la jumătatea lunii septembrie vor veni și restul, ne-a declarat administratorul firmei Ionel Anca. Până acum au fost cumpărate autogunoiere, autospeciala pentru spălat străzi, împrăștiat material autoderapant, platformă pentru ridicarea containerelor mari, circa 2600 de europubele de diferite capacități și 90 de europubele pentru colectarea selectivă și alte utilaje specifice.

În ceea ce privește organigrama, noua societate va avea 55 de posturi de conducere și execuție. Asociat unic este Municipiul Uziceni, prin Consiliul local care este organul de conducere al societății și ia decizii privind activitățile societății, politicile economice și comerciale.

Consiliul local a aprobat de asemenea la ultima ședință și instituirea taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici și pentru persoanele care nu au încheiat contracte de salubritate cu societatea prestatoare. Nivelul taxei de salubrizare a fost stabilit la o valoare de 13, 48 de lei lunar, pentru fiecare persoană fizică în parte, adică pentru fiecare membru al gospodăriei, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Calculul taxei se va face în baza declarației de impunere care se va depune la Serviciul impozite și taxe locale din cadrul primăriei. Sumele provenite din această taxă se vor utiliza exclusiv pentru finanțarea operatorului de salubritate. . Legea finanțelor publice locale trasează modalitățile legale în care pot fi constituite astfel de taxe. Această taxă vine în sprijinul noii societăți de salubritate a cărei politică este aceea de a realiza o activitate superioară, la prețuri rezonabile cu profit minim, acesta din urmă fiind condiție esențială pentru existența societății . Proiectul privind instituirea taxei de salubritate a fost în dezbatere publica începînd cu data de 19 mai 2020.

După cum se știe, în acest moment, mai puțin de jumătate dintre locuințele individuale din municipiu au contract cu firma de salubritate și mai multe dintre ele nu declară numărul real al persoanelor din gospodărie. Aceasta este o realitate cu care se va confrunta și noua firmă care va trebui să convingă populația că trebuie să încheie contracte. La fel și în cazul firmelor,  există multe neclarități pornind de la firme care nu au contract și mergând până la echivalarea corespunzătoare a prețului pe care trebuie să îl plătească, în raport cu activitatea desfășurată. Practic, SC Salubritate Urziceni trebuie să facă ordine între beneficiarii serviciului  și în același timp să implementeze urgent colectarea selectivă. Administrația locală mizează pe o mai bună colectare a taxelor de salubritate, dar și pe extinderea serviciului în zonele rurale. De asemenea se fac achiziții de utilaje care vor reduce, spre exemplu, cantitatea de  deșeuri rezultate din demolări sau, prin colectarea selectivă, cantitatea de gunoi biodegradabil va putea fi de asemenea micșorată prin folosirea unor tehnologii avansate. Acestea sunt perspective de viitor, pentru moment eforturile concentrându-se pe finalizarea tuturor procedurilor și obținerii avizelor de funcționare și pe utilarea SC Salubritate Urziceni, pentru ca activitatea acesteia să înceapă cât mai curând.

Lucia Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *