31 AUGUST – ZIUA LIMBII ROMÂNE  – “Limba română este patria mea.”(Nichita Stănescu)

În fiecare an, la 31 august, celebrăm Ziua Limbii Române, sărbătoare instituită prin lege în anul 2013. Nichita Stănescu aprecia despre graiul matern: “A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică… Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”

Comparând-o cu limba franceză, Emil Cioran spunea despre limba de baștină a lui Brâncuși: “…ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.”

Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, care datează din 1521. Un fapt realmente uimitor este că forma limbii române folosite în scrisoare este foarte asemănătoare celei din prezent. Astfel, dacă am călători în timp, în vremurile lui Vlad Țepeș, am înțelege foarte bine ce le spunea acesta ostașilor săi.

Cu toate acestea, când mă gândesc la limba lui Eminescu, sau a lui Alecsandri, sau a lui Arghezi, nu pot să nu-mi amintesc de cele două comori lingvistice, intrate în Patrimoniul Mondial UNESCO: “dorul” și “doina”. Unicitatea lor se referă atât la faptul că nu au un echivalent în alte limbi, cât și la capacitatea de a transmite emoții fără egal.

La mulți ani, vorbitori de limba română!

Autor:Lucia Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *