Dovleacul – sursa de grasimi sanatoase si betacaroten

Dovleacul de placinta este bogat in carotenoide – nutrienti care scad riscul de cataracta, boli cardiovasculare, dar si riscul multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de col uterin, de piele, cancerul mamar sau cel de plamani.

Dovleacul mai este bogat in fibre care combat constipatia, detoxifica colonul si scad riscul de cancer colonic. Tot dovleacul contine si multe vitamine, dar si minerale, dintre cele mai importante fiind acidul folic, potasiul, vitaminele din complexul B, care trateaza si “depresia de toamna”.

Semintele de dovleac sunt bogate in uleiuri vegetale, dar si acizi grasi omega. Acestea contin o cantitate inseamnata de grasimi mononesaturate, care scad colesterolul rau si protejeaza organismul impotriva aterosclerozei si bolilor de inima.

Va recomandam sa consumati toamna salata de dovleac crud, ras, alaturi de mere rase si miez de nuca (nepreparat termic). Puteti adauga si miez de seminte de dovleac crude (nepreparate termic).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *