Biblioteca Municipală Constantin Țoiu lansează proiectul ”Povești în imagini”

„Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Şi, cum o atingi cu ochii şi cu mintea, sufletul ţi se deschide ca un prieten bun.” Maxim Gorki

În societatea contemporană, tehnica modernă fascinează copilul, îndepărtându-l tot mai mult de ceilalţi, de cuvântul scris, de ceea ce ne-a fermecat nouă copilăria – cărţile. Aşadar, astăzi, mai mult ca oricând, este de datoria familiei şi a şcolii să deschidă uşa fermecată a lumii cărţilor. Prin acest parteneriat pe care biblioteca îl propune, părţile implicate – Biblioteca Municipală Constantin Țoiu (bibliotecarele) și Școlile și grădinițele din Urziceni (cadrele didactice) – îşi propun să reintroducă copiii în lumea cărţilor, a poveștilor și poeziilor, să le dezvolte creativitatea nu numai în exprimare, să le formeze o atitudine pozitivă faţă de cărți și valoarea acestora în formarea și educarea lor. Atât profesorii cât şi părinţii trebuie să-şi găsească puțin timp, să asculte părerile copiilor despre cărţile citite, să participe afectiv alături de aceştia la peripeţiile eroilor, asigurând o legătură între cele citite şi viaţă. Doar aşa pasiunea pentru citit se poate dezvolta în mod creator şi poate deveni o parte din viaţă, însoţindu-i din copilărie până la o vârstă înaintată. Proiectul vizează formarea unei atitudini pozitive a elevilor faţă de cărţi, orientarea acestora spre literatură, precum şi realizarea unei noi forme de colaborare între profesori, elevi, părinţi și bibliotecă.

Copilăria ar trebui să fie o lume dulce, duioasă, lină şi unicul și irepetabilul moment al vieţii când se trăieşte totul la maximă intensitate, fără constrângeri și cu bucurie.  Copiii încă ascultă vrăjiţi tot ce începe cu formula: ” A fost odată…”. Din poveşti, copiii află care sunt consecinţele defectelor umane, care sunt efectele faptelor bune şi rele. Antitezele atotprezente în basme îi ajută să facă diferenţa între bine şi rău, între minciună şi adevăr, între laşitate şi curaj, îi învaţă care sunt calităţile pozitive şi care sunt defectele oamenilor. Trăind alături de personajul preferat întâmplările basmului, copilul învaţă despre lumea din jur, fără să fie el însuşi pus în situaţiile periculoase sau dificile.

Colaborarea școală-bibliotecă reprezintă un obiectiv im­por­tant deoarece prin acest parteneriat se propune fa­mi­liarizarea copiilor cu lumea fascinantă a cărţilor pentru copii.

Proiectul acesta le propune copiilor să devină prietenii bibliotecii noastre, prin înscrierea la bibliotecă, având astfel posibilitatea de a împrumuta cărțile dorite, de a le citi, apoi, să recreeze ei înșiși povestea sau poezia citită, prin desene care ilustrează scene din cele citite, exersând astfel și comunicarea non-verbală. Desenele create de copii după povestea  sau poezia citite vor fi expuse fie în bibliotecă, fie on line pe pagina de facebook a bibliotecii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *