LOVITURA PENTRU PROPRIETARII DE TERENURI AGRICOLE

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început campania de primire a cererilor pentru plata subvenţiilor agricole aferente anului 2015.

       Dacă încă nu ai primit de la APIA adresa privind data la care eşti programat pentru depunerea cererii, nu trebuie să te alarmezi, deoarece termenul-limită a fost prelungit de la 15 mai a.c. până la 15 iunie a.c., dată până la care APIA îţi primeşte cererea, fără penalizări.

Suprafeţele minime

      Şi în acest an, vei primi subvenţii dacă deţii un teren de cel puţin un hectar, format din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. În cazul serelor şi solariilor, suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelelor, de 0,1 ha.

Subvenţia o ia arendaşul

    Potrivit noilor reglementări, beneficiarii plăţilor sunt “fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale”. Legea prevede că “arendatorul, concedentul, locatorul şi/ sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat( e), închiriat( e) şi/sau împrumutat( e) spre folosinţă”. Aşadar, dacă dai terenul în arendă sau în concesiune, subvenţia pe suprafaţa respectivă va reveni arendaşului, respectiv concesionarului.

Nu ai vaci sau oi? Adio subvenţie!

     Surpriza neplăcută este aceea că, începând din acest an, dacă ai în proprietate pajişti, nu vei mai primi subvenţii pentru aceste suprafeţe decât dacă deţii şi animale (vaci, oi, capre etc). Dar, pentru a nu se pierde aceşti bani, ai o soluţie: încheie un contract de arendă pentru pajişti cu cineva din localitate care deţine animale. Acesta va putea solicita şi va primi de la APIA subvenţia pentru pajiştile respective (cum vor fi folosiţi aceşti bani, vei conveni cu arendaşul). Contractul trebuie înregistrat la primăria localităţii respective. În cazul concesionării/închirierii unei suprafeţe de pajişti de către o asociaţie de crescători de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafeţe de pajişti de către fiecare membru al asociaţiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare şi numărul de animale pe fiecare membru al asociaţiei.

Cererile se pot depune şi online

      Singura surpriză plăcută din acest an constă în faptul că, dacă ai acces la internet, poţi să depui cererea şi online, pe site-ul APIA, la aplicaţia IPA Online. Dar, dacă nu ai mai depus cereri de plată în anii trecuţi, trebuie mai întâi să te înregistrezi la APIA, în Registrul Unic de Identificare, şi apoi poţi depune cerere de plată în format electronic. Odată înregistrat, aplicaţia IPA Online îţi pune la dispoziţie rezultatele controalelor pe teren, avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole, avertizări privind respectarea anumitor cerinţe de ecocondiţionalitate ş.a.

SURSA: ADEVARUL.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *