FIRMELE VOR PUTEA FI DIZOLVATE DIN OFICIU

Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau la cererea ANAF ori a creditorilor daca depasesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situatiilor financiare anuale, potrivit unor modificari legislative promulgate de presedintele Klaus Iohannis.

„Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, în cazul în care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, în termenul prevazut de lege, daca perioada de întârziere depaseste 60 de zile lucratoare. Aceeasi sanctiune poate fi aplicata si în ipoteza în care societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, în termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de întârziere depaseste 60 de zile lucratoare”, a declarat avocatul Daniel Moreanu, potrivitMediafax.

Legea vizeaza modificarea si completarea unor acte normative în domeniul înregistrarii în registrul comertului, a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa fie publicata în Monitorul Oficial.

„Intrarea în vigoare a legii se va realiza pe etape, unele prevederi intrând în vigoarea în termen de 3 zile de la publicare, altele în termen de 90 de zile, în timp ce unele dintre prevederi vor intra în vigoare la data de 7 iulie 2017. Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua lege, care va intra în vigoare în termen de 3 zile de la publicare, consta în introducerea unor noi cazuri de dizolvare a societatilor, din oficiu sau la cererea oricarei persoane interesate. Spre exemplu, se poate pronunta dizolvarea, urmata de lichidarea si de radierea societatii, în ipoteza în care a expirat contractul de închiriere sau de comodat cu privire la sediul social”, a spus Moreanu.

Lista companiilor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare va fi afisata pe pagina sa de Internet sau pe portalul de servicii on-line cu cel putin 15 zile calendaristice înainte si se transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ca urmare a modificarii legii, prin intermediul unui sistem de interconectare la nivelul Uniunii Europene între oficiile nationale ale registrului comertului orice persoana va putea verifica, în mod gratuit, anumite informatii cu privire la orice firma din UE, precum denumirea si forma juridica, sediul social/profesional si statul membru în care este înmatriculata, codul unic de înregistrare fiscala si starea firmei.

Legea introduce si un alt element de identificare a firmelor, respectiv un identificator unic la nivel european, EUID. Acesta va include elementul de identificare a României, elementul de identificare a registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare.

Persoanele juridice de nationalitate româna care deschid sucursale în strainatate vor avea obligatia de a le mentiona la oficiul registrului comertului din România. Totodata, persoanele juridice cu sediul principal în strainatate care deschid sucursale în România au obligatia de a cere înregistrarea acestora la oficiul registrului comertului de la sediul fiecarei sucursale. Aceste sucursale vor avea, printre altele, obligatia de a depune anual, situatiile financiare ale persoanei juridice din strainatate.

SURSA: STIRIPESURSE.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *