LA PODUL DE LA DRIDU, MAI MULT SE STA DECÂT SE LUCREAZA!

Cetăţenii se pregătesc de proteste, CJI dă asigurări că urmăreşte investiţia.

Şi luna trecută sesizam faptul că firma care şi-a adjudecat restul de lucrări pentru reabilitarea podului de peste râul Prahova de la Dridu nu prea lucrează în zonă. Cetăţenii sunt nemulţumiţi cu ritmul de melc în care văd că evoluează reabilitarea podului. Iar de la CJI primim asigurări că se lucrează.

Istoricul pe scurt

Contractul pentru reabilitarea podului de peste râul Prahova, de la Dridu, a fost semnat în 5 aprilie 2013, iar firma care şi-a adjudecat lucrarea este Teloxim Con SRL, din Bucureşti, o altă firmă controlată de afaceristul penal Theodor Berna (de la Tehnologica Radion, afacerist acuzat de procurorii din Prahova de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul depăşind 100 de milioane de euro). Valoarea lucrărilor depăşea 40 de miliarde de lei vechi. Firma a intrat în insolvenţă şi a abandonat lucrările, aşa că CJI s-a văzut nevoită să scoată din nou la licitaţie investiţia. Procedurile au fost reluate şi, în 18 martie 2015, se semnează un nou contract pentru restul de lucrări, cu o firmă din Prahova, Strabenbau Logistic SRL. Valoarea lucrărilor este de 28 de miliarde de lei vechi, la care se adaugă TVA, iar termenul de execuţie a fost fixat la 12 luni.

Cetăţenii sesizează

Luna trecută, mai mulţi cetăţeni din zonă ne-au sesizat faptul că de mai multe săptămâni nu se mişca nimic la acest pod. Că a fost demolat bună parte din el şi că firma şi-a luat utilajele şi a plecat. Când vor putea circula iarăşi pe pod? Că, până atunci, sunt obligaţi să facă un ocol de vreo 20 de km, distanţă străbătută în plus de cei care foloseau acest pod pentru a ajunge la destinaţie.

Atunci, de la CJI am aflat că nu se achitase vreo sumă către firma care şi-a adjudecat lucrarea şi că graficul de execuţie nu a fost respectat. Că se cunoaşte situaţia, chiar există o corespondenţă scrisă între CJI şi conducerea Strabenbau Logistic. Şi că s-au dat asigurări că utilajele se vor întoarce în zonă pentru montarea celor 16 piloni.

Conducerea CJI s-a întâlnit cu reprezentanţii Strabenbau Logistic. Iar la ultima şedinţă a CJI, vicepreşedintele Ştefan Muşoiu a anunţat că lucrările vor fi reluate.

Vor să blocheze un drum judeţean

Pentru că, iarăşi, nu se întâmpla nimic la pod, cetăţenii ne-au sesizat din nou, luni dimineaţă. Disperaţi că lucrările nu evoluează, ni s-a spus că sunt oameni gata să blocheze un drum judeţean pentru a atrage atenţia.

Tocmai pentru că există acest risc, am luat legătura cu prefectul judeţului. Gigi Petre ne-a asigurat că urmăreşte ceea ce se întâmplă la podul de la Adâncata, mai ales că a primit sesizări care vizează ritmul lucrărilor, dar că nu poate interveni decât în mică măsură, mai ales că responsabilitatea aparţine CJI.

Surprinzător (sau nu), Ştefan Muşoiu ne-a sunat în după-amiaza aceleaşi zile. Şi ne-a spus că, la podul de la Adâncata, s-a reînceput lucrul. Şi că se doreşte ca să se finalizeze totul până la începutul sezonului rece. Mai ales că, dacă nu se termină lucrările, acestea nu vor putea continua şi pe timp de iarnă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Cert este că, atâta timp cât nu se întâmplă nimic la acest pod, sunt cetăţeni gata să reacţioneze. Dacă o vor face blocând un drum judeţean sau protestând în faţa CJI, depinde numai de instituţia în cauză şi de firma care şi-a adjudecat lucrarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *