ROMANIA VIOLATA – editorial MARIANA VLĂDĂRĂU

     Ne indignăm, pe bună dreptate, în cazul tinerei  din Vaslui violată de 7 nemernici lăsați de justiție liberi pe considerentul că nu reprezinta un pericol social. Dar sunt și din cei care spre revolta noastră spun că ea a căutat-o cu lumânarea. Nimic senzațional! Aceasta e România retrogradă , de ev mediu în care nu se va schimba nimic, dacă noi înșine nu ne vom schimba. Și se vede treaba că nu ne schimbăm. Nu vrem să trăim într-o țară normală, nu vrem să înțelegem că democrația nu înseamnă întoarcerea la trecut, că trebuie să respectăm libertatea celorlalți, pentru a fi noi înșine liberi, că trebuie să acceptăm că avem multe de învățat și să nu refuzăm niciodată să învățăm și  să ascultăm ce spun alții despre libertate și democrație. Prea ușor ne vindem conștiința, prea naivi suntem și deseori prea toleranți cu cei care ne mint. Suntem fie proști fie masochiști, dacă nu scăpăm de mentalitatea absurdă care ne determină să luăm apărarea politicienilor care fură sau și mai rău să-i votăm, chiar dovediți de furt fiind. Este aceiasi mentalitate care consideră normală violența domestică, spre exemplu. Este vorba de o mare parte din România care trăiește cu mentalitatea secolului 18. Arătăm cu degetul spre Vaslui, dar  această mentalitate o găsim în toate zonele sărace și nu întâmplător aceste zone  sunt roșii, pline de asistați sociali, de infractori, de clanuri interlope.

     Este acea Românie care a influențat decisiv de 25 de ani încoace rezultatele alegerilor și implicit viitorul tuturor românilor care mai locuiesc în această țară, violată zi de zi de cei care ne conduc. De ce nu reacționăm? De ce nu ne cerem drepturile? De ce  nu îi aruncăm la lada de gunoi a istoriei pe acei politicieni care nu s-au ridicat la înălțimea misiunii cu care i-am investit? Pentru că încă funcționăm  mioritic, acceptând resemnarea ca pe ceva de la sine dat. Ne lăsăm violați în drepturile noastre, fără să ne revoltăm. De ce să ne mirăm că sunt unii care zic că ne place să fim violați? De ce să ne mirăm că politicienii pe care noi i-am ales să facă bine își bat joc de noi? Nimeni nu mai pare revoltat că toți, dar absolut toți oamenii politici, au aprobat noua lege electorală fără să țină cont că noi am votat 300 de parlamentari. Uite cum iarași ne-au violat și nimeni nu zice nimic! Cât de legitim va fi scrutinul de anul viitor, întreb, dacă suveranitatea poporului este doar un moft al constituției?

      Deci, de ce ne mirăm că în satul acela al fetei violate sunt destui cei care spun că și-a meritat-o.  La fel șii noi, ca popor, ne merităm soarta pentru că acceptăm să fim violați zi de zi de toate rebuturile clasei politice, de pretențiile ei nejustificate, de dorința politicienilor de a fi mai presus de constituție, de setea lor de îmbogațirea și de nepăsarea față de nevoile noastre. Când ai un asemenea popor care votează cu picioarele, care stă cu capul plecat în fața nedreptății, care înghite orice de la această clasă politică, de ce să te miri că sunt unii care chiar cred sincer că violul e o binefacere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *