MODIFICARI CU IMPACT SOCIAL IN NOUL COD FISCAL

Noul Cod fiscal care a intrat în vigoare anul acesta vine cu o serie întreagă de schimbări care vor avea un puternic impact  asupra mai multor categorii sociale. De departe, cea mai importantă modificare este introducerea TVA-ului de 20%. La TVA se vor aplica însă și cote mai mici după cum urmează: 9% pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, anumite tipuri de alimente, servicii de restaurant şi de catering; 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste; 5% pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, târguri sau expoziţii și 5% pentru vânzarea de locuinţe sociale.

O altă schimbare care a iscat numeroase controverse este cea prin care cei care nu au niciun fel de venituri nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiilor de sănătate, ei urmând să plătească lunar 5,5% din salariul minim brut pe economie. Concret, asta înseamnă că o persoană care nu obţine niciun venit va trebui să plătească pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate 66 de lei în fiecare lună. Plata va fi făcută trimestrial, până la data de 25 a lunii scadente. Scutiri la acest tip de contribuţie se aplică pentru copii, studenţi şi elevi înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani care nu obţin venituri, femeile însărcinate, soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic. Există şi o prevedere punitivă pentru noua categorie de persoane incluse la plata taxei – cei care nu virează CASS pentru o perioadă mai mare de jumătate de an vor plăti o taxă majorată.

O altă prevedere care va avea un larg impact social este cea referitoare la impozitarea agricultorilor. Potrivit codului fiscal, micii agricultori vor fi obligaţi să-şi declare suprafeţele cultivate, dar şi numărul de animale din gospodărie pentru a putea fi impozitate. Spre exemplu, cine are peste șase porci în ogradă va trebui să plătească 12 lei pentru fiecare animal, cine are cel puţin trei vaci de lapte în staul va plăti 97 de lei pentru fiecare. De asemenea, apicultorii cu peste 50 de stupi vor trebui să plătească 15 lei anual pentru familiile de albine incluse în categoria noilor impozitări. Formula de calcul a impozitării va avea la bază venitul pe care se presupune că îl obţine ţăranul de pe urma animalului din ograda, venit din care se scad  cheltuielile cu furajele, medicamentele sau transportul, din venitul brut se scad cheltuielile, se obţine un venit net şi asupra acestuia se aplică un impozit de 16% şi contribuţia la fondul de sănătate în cuantum de 5,5%. Şi la impozitarea clădirilor intervin modificări – cuantumul de impozitare pentru clădirile rezidentiale este cuprins între 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de consiliul local. În plus, se vor impozita diferentiat locuintele în functie de scopul în care sunt folosite. Pentru locuintele folosite în scop comercial (sediu de firmă, locul în care îsi desfăsoară activitatea o persoană fizică ce practică o activitate independentă sau este sediul declarat pentru un PFA), impozitele care vor fi stabilite tot de consiliul local sunt cuprinse între 0,2% si 1,3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *