21 SEPTEMBRIE, ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ DECEDAŢI ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Reprezentanții Comisiei pentru Siguranța Rutieră din cadrul Directoratului General pentru Mobilitate și Transport al Comisiei Europene, împreună cu cei ai Rețelei Europene a Poliției Rutiere TISPOL, au lansat  acțiunea „EDWARD – The European Day Without A Road Death”( Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere).

Proiectului EDWARD, susţinut de Comisia Europeană, îşi propune ca ziua de 21 septembrie a.c., să devină Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere, prin conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea normelor rutiere.

Scopul acestui proiect presupune adoptarea de către toate categoriile de participanţi la traficul rutier a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Viteza excesivă sau neadapată la condițiile de drum, șofatul sub influența alcoolului, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecțiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație.

De asemenea, abaterile comise de bicicliști, motocicliști, mopediști, căruțași și bineînțeles indisciplina pietonală, determină producerea de evenimente negative.

Mulți dintre conducătorii de vehicule pe două roți și pietonii își cresc singuri nivelul de implicare în accidente rutiere, alegând să ignore regulile sau căutând, pentru a scurta drumul, variante riscante.

Una dintre cauzele generatoare de accidente rutiere este oboseala la volan.

Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra importanţei respectării normelor rutiere şi vă fac următoarele recomandări:

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho – motorii necesare conducerii în siguranţă.

Poliţiştii rutieri ialomiţeni se alătură demersului european şi vor lua măsuri în vederea conştientizării participanţilor la trafic asupra consecinţelor nerespectării legislaţiei şi atingerii scopului proiectului. Polițiștii din Ialomița acționează la nivelul județului pentru susţinerea proiectului Edward –  21 septembrie 2016 – Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere, în cadrul Campaniei naţionale de educaţie rutieră „Alege viaţa!”.

 În perspectiva necesităţii asigurării şi menţinerii, la nivelul judeţului, a unui trafic rutier sigur, bazat pe respectarea legii, acțiunile desfășurate de polițiștii rutieri vizează aspecte precum prevenirea și combaterea excesului de viteză, a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice sau nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, întrucât comportamentul participanţilor la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranţei rutiere. În primele 8 luni ale acestui an, la nivelul judeţului Ialomiţa, nerespectarea regulilor privind acordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor au determinat producerea a 35 de accidente de circulație, dintre care 7 au fost grave și 28 ușoare.

Pe timpul desfăşurării acţiunilor, polițiștii au urmărit și sancționarea indisciplinei pietonale, 1.260 de pietoni fiind amendați pentru abaterile comise.

Pentru un trafic rutier în condiții de siguranță, bazat pe respectarea legii, acțiunile desfășurate de polițiștii din județul Ialomiţa vizează comportamentul participanților la trafic rutier, care rămâne cel mai important obsatcol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *