PROTEST LA SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 ”ION HELIADE RĂDULESCU”

Un cadru didactic de la Scoala nr. 2 ”Ion Heliade Rădulescu” a început luni un protest individual față de incompetența și lipsurile din învățământ.  Este vorba de învățătoarea Aurelia Gheorghe. Protestul a fost anunțat atât la nivelul unității școlare, cât și la Inspectoratul Școlar și are sprijinul FSLI. Protestatara  critică în primul rând lipsa manualelor școlare, o problemă care durează de ani de zile și care nu este rezolvată nici în prezent. Un alt motiv al protestului este legat de lipsa dotărilor, atât a materialului didactic, cât și a mobilierului, situație care ține, în opinia dumneaei,  nu numai de alocările de la minister, ci și de managementul de la nivelul unității de învățământ. Aurelia Gheorghe a făcut o interpelare către Ministerul Educației în care solicita rezolvarea problemei legată de manualele școlare prin introducerea unui amendament la legea achizițiilor publice care să fixeze niște termene clare, mai scurte, pentru  etapele elaborării manualelor, începând cu avizarea acestora, licitația și rezolvarea contestațiior.

O lecție de civism

”Protestul meu este o lecție de civism  pentru copiii la care predau educație civică și pentru părinți. Dacă ne implicăm putem face ceva!….Am făcut o promisiune: dacă elevii mei nu vor avea manuale pe bănci până la 1 octombrie, eu voi intra în protest.”, a fost prima declarație a Aureliei Gheorghe. Nu protestează pentru salarii sau alte beneficii personale, ci pentru probleme reale, care durează de mulți ani, cu speranța că poate în minister sau inspectorat cineva va auzi și va face ceva. Principala nemulțumire a acesteia este legată de lipsa manualelor școlare. Am înțeles de la domnia sa că în acest moment copiii din ciclul gimnazial au manuale doar la, Muzică și mișcare, Educație civică, Arte vizuale și abilități practice și Religie. Urmează, potrivit anunțului făcut de minister, ca până la sfârșitul lunii octombrie elevii să primească manualele de Matematica și Engleză. Nu se știe când anume vor primi și manualele de Limba română, Geografie, Istorie sau Științele naturii, discipline importante, care necesită acest suport didactic. Anul trecut o mare parte din manuale au venit în luna mai.

O altă revendicare a Aureliei Gheorghe este legată de lipsa dotărilor, atât a materialului didactic cât și a mobilierului. Anul trecut nu aveam scaune, a spus aceasta, subliniind ca este vorba și de ”management defectuos la nivelul școlii. Trebuie să cerem finanțare pentru ce avem nevoie!”

De asemenea, Aurelia Gheorghe reclamă și slaba pregătire a celor care ajung în sistem, iar aici e vorba de nerespectarea legii. ”Prin reconversie profesională au ajuns la catedră oameni slab pregătiți, fără har didactic. Este grav ce se întâmplă! Eu nu vreau să cred că nu se poate îndrepta sistemul. Învățământul este un domeniu strategic.” Și pentru că a considerat că nu e suficient doar să protestezi, doamna învățătoare ne-a declarat că a luat legărura cu președintele Federației Naționale a Părinților pentru a susține un amendament la achizițiile publice prin care acest proces să fie simplificat.

Aurelia Gheorghe a ținut să precizeze că acțiunea sa nu va aduce atingere procesului educativ.Protestul este anunțat pentru 2 săptămâni. Va protesta, în fiecare zi lucrăroare, timp de 25 de minute, de la 12.00 la 12.25, și 30 de minute de la 16.00 la 16.30, îmbrăcată într-un tricou alb pe care scrie – ”Promisiuni multe, realizări puține! Respectați-ne drepturile!”.  De ce este de una singură? ”Pentru că, spune domnia sa, lumea este comodă. Pentru că își consumă energia discutând pe la colțuri nemulțumirile lor și nu acolo unde trebuie. A devenit o boală națională să ne văităm și să nu facem nimic.”

Conducerea școlii a luat act de acest protest

Directorul Școlii Gimnaziale, nr 2. Ion Heliade Rădulescu, Florin Popescu, ne-a declarat că a fost înștiințat de demersul colegei dumnealui și în acest sens a informat Inspectoratul Școlar. A fost o discuție și la nivelul conducerii sindicatului din învățământ care a confirmat că sprijină și susține această acțiune. În acest context, Florin Popescu a menționat că în prezent se lucrează la elaborarea programelor școlare,  dintr-un astfel de grup făcând parte și dumnealui. Termenul pentru realizarea unui prim draft este 15 octombrie, după care urmează elaborarea versiunii finale a programelor, dezbaterea și avizarea acestora în comisiile de specialitate, punerea în dezbaterea specialiștilor în domeniu, revizuirea și finalizarea proiectelor  de către fiecare grup de lucru și în final avizarea acestora care are ca termen 28 februarie 2017. Florin Popescu recunoaște că lipsa manualelor școlare este o problemă care crează dificultăți însă consideră că orice cadru didactic bine pregătit poate lucra după programă. Despre protestul inițiat de Aurelia Gheorghe, spune  că e dreptul acesteia de a se exprima în acest mod. Conducerea școlii a luat act de act de această acțiune și va avea grijă ca ea să se deruleze în limitele legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *