REDESCOPERIREA UNUI AUTOR LOCAL – NICOLAE THOMESCU-BACIU (2 FEBRUARIE 1880-DUPĂ 1951)

Preotul Adrian Lucian Scărlătescu apare cu o nouă carte – Nicolae Thomescu Baciu, Amintiri ialomițene. Poveștile Urziceniului. 1830-1940, Editura Helis, 2016.

Volumul umple un gol în istoria orașului Urziceni prin poveștile care pot fi citite acum după ce ele au apărut mai întâi în revista „Bărăganul”, între 1931-1941. De asemenea, în această carte este cea mai completă analiză a operei lui Nicolae Thomescu Baciu, în încercarea de a-l așeza pe locul pe care îl merită în Istoria literaturii române.

Poetul, prozatorul, romancierul, publicistul, povestitorul, istoricul, filantropul, plutonierul și eroul Nicolae Thomescu-Baciu s-a născut la Urziceni, la 2 februarie 1880. A avut studii secundare și a urmat puțin timp Școala Superioară de Științe de Stat. Pentru faptele sale de vitejie prilejuite de rănirea la Turtucaia și de participarea la Războiul de Întregire a fost decorat. A fost membru al Asociației Publiciștilor Români precum și al Asociației Ialomițenilor (înființată în 1933).

În anii 1907-1908, Nicolae Thomescu-Baciu a tipărit la Urziceni ziarul „Timpul”, o publicație de interes local, la care a colaborat, sub pseudonimul Nit, și Dumitru Ranetescu, avocat, ajuns mai târziu primar al târgului, apoi Prim Președinte al Tribunalului și apoi Președinte al Uniunii Avocaților din România.

Nicolae Thomescu-Baciu a fost directorul și fondatorul revistei „Bărăganul”(1931-1941). A colaborat la publicațiile Acțiunea, Ardealul, Arena, Biruința, Curierul Capitalei, Gazeta ialomițenilor, Gazeta săteanului, Lumea copiilor, Revista funcționarilor publici, Revista poliției, Tribuna, Țara, Universul, Universul literar, Voința națională.

Romanele negăsite în marile biblioteci sau în foileton, în ziare și reviste, dar anunțate de Nicolae Thomescu-Baciu ca apărute sub semnătura lui, pe coperta IV a unor volume aflate în biblioteci, sunt: Prin Balcani spre Sofia; Povești ostășești și Doine, într-un singur volum sau în două: Povești ostășești și Doine; Despăgubiri de război; Stropii de lacrimi.

Romanele și lucrările tipărite de Nicolae Thomescu-Baciu cu apariție certă în volume sau în foileton, în ziare și reviste, sunt: Locațiunea în dreptul roman și român, București, 1903; Otrăvitoarea din Silistra, București, 1921; Prin foc și apă, de la Turtucaia la Oituz, 1916-1918, București, 1922; Zapcii, roman de moravuri vechi, social, tendențios și schematic, tipărit în publicațiile „Ardealul” și „Bărăganul”;Femeia, București, 1925; Fecioara de la Jiu, poem eroic în versuri, în trei acte, cu șapte scene și Apoteoza, Brașov, 1928; Dactilografa, roman publicat în foileton (nu știm dacă integral) în „Bărăganul”, în perioada ianuarie 1935 – septembrie 1936; Minunile din zilele noastre, București, 1935; Decretul Lege dat de guvern pentru Revizuirea încetățenirilor, cu o explicație de Nicoară Thom-Bak, București, ianuarie, 1938; Urziceni cu 24 ilustrațiuni, București, 1943, prima monografie tipărită a Urziceniului; reeditat în facsmil cu adăugiri la Editura Anca, Urziceni, 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *