REZULTAT PREVIZIBIL LA PARLAMENTARE IN IALOMITA

    PSD a câștigat tot ce putea să câștige în Ialomița. Nimic surprinzător! PSD a câștigat în acest județ fiecare rundă de alegeri parlamentare sau locale de la revoluție încoace. Județului nu i-a mers mai bine, nici oamenilor nu le-a mers mai bine, dar au continuat să voteze  PSD. De data aceasta însă, dacă ne uităm și la scorul ALDE și PRU, sateliții partidului stat, ei bine, PSD-ul s-a întrecut pe sine.  Toată această situație se întâmplă pe fundalul unei divizări a dreptei, măcinată de orgolii și neputință, cu un PNL condus de o nulitate politică absolută-Alina Gorghiu, cu un USR, partid antisistem, eterogen și lipsit de orice viziune, care cel mai probabil se va pulveriza asemeni partidului OTV, cu un PMP, inexistent în Ialomița, care abia a reușit să sară gardul parlamentului, singura înfrângere politică a lui Băsescu, la ce puteam spera? Paradoxal, fostul președinte se prefigurează ca liderul de necontestat al opoziției parlamentare. Chiar și cei mai acerbi critici ai lui recunosc că altul nu avem. Și asta în condițiile în care, ”jos Băsescu!”a fost ținta și a dreptei și a stângii, deopotrivă.

   Electoratul român a mai reușit o performanță – să facă din UDMR a patra forță politică din parlament. Același UDMR care nu respectă ziua națională, constituția și drapelul României, cu lideri intangibili sub aspect penal, obține cele mai multe mandate din cauza unui absenteism previzibil. Și tot previzibil UDMR se vrea la guvernare. Să sperăm că liderii PSD nu vor face o astfel de greșeală!

Urziceniul roșu

   Pentru prima dată, după mult timp, scorul PSD la Urziceni a trecut de 50%. Dacă la acest procent adăugăm ALDE și PRU, sateliții PSD, deja vorbim de o majoritate covârșitoare. Urziceniul, care de fiecare dată a votat mai mult cu dreapta, cel puțin în mandatele primarului Sava, s-a aliniat de data aceasta în trendul județean și a îmbrăcat haina roșie a social democrației.

   Câteva observații legate de votul din Urziceni merită făcute: PNL obține un scor sub procentul pe județ, de unde vedem că absența primarului Sava a contat foarte mult, în timp ce USR are un scor foarte bun, ceea ce înseamnă că sunt destui urziceneni care nu mai creditează actuala clasă politică, aspect ce ar trebui să le dea de gândit actualilor politicieni.

   O supriză a oferit-o  și PMP, care la alegerile locale nu a avut nici măcar liste de candidați la Urziceni, la nivel de județ a fost practic inexistent și obține la parlamentare, la Urziceni un scor peste cel național. Cocncluzia ar fi că prin fuziunea cu UNPR, PMP, partidul fostului președinte Băsescu, a avut de câștigat și asta s-a văzut mai ales în scorul din localitățile urbane, atât la Urziceni, cât și la Slobozia.

   O altă surpriză, sau poate nu, dacă ne amintim că fostul PRM a avut la un moment dat doi consilieri locali, deci avem rădăcini naționaliste pe aici, sau mai degrabă prezența lui Nicolae Parepa pe listele PRU, au făcut ca acest partid să obțină un scor neașteptat de bun la Urziceni.

   Situația la nivel de oraș se prezinta astfel:

Camera deputaților

PSD 51,19%,

PNL 15,92%,

USR, 8,93%,

PMP 7,13%,

ALDE 6,19%,

PRU 5,8%

și Senat 

PSD 53,23%,

PNL, 16,19%,

USR 9,37%,

PMP 6,84%,

ALDE 6,53%,

PRU 5,08%.

În rural PSD spulberă tot

  În ceea ce privește localitățile rurale din zona de vest, bătălia s-a dat între PSD și PNL, partidele mici sau nou apărute neavând nicio șansă. Evident PSD a fost câștigătorul incontestabil, inclusiv în localitățile conduse de primari PNL, doar Bărbulești și Sărățeni au scos scoruri peste PSD. Rezultate peste media pe județ pentru liberali s-au înregistrat la Fierbinți – 36,7% PNL și 54,1% PSD; Roșiori – 41,06 PNL și 42,26 PSD, Movilița – 36,2% PNL și 51,1 % PSD, Coșereni – 33,7% PNL și 46,9% PSD, Adâncata 25,7% PNL și 56% PSD, Dridu – 34,29% PNL și 53,6% PSD, Drăgoești – 29,14% PNL și 58,29% PSD.

   Potrivit numărătorii voturilor, în Ialomița, la Senat, PSD a obținut 59,56%, PNL-19,05%, ALDE-6,06%, PMP-5,05%, USR-4,66%, PRU-3,04%, UDMR-0,14% iar la Camera Deputaților, PSD a obținut 59,73%, PNL-19,08%, ALDE-5,61%, PMP-4,96%, USR-4,49%, PRU-2,83%, UDMR-0,12%.

   Numărul total de alegători înscriși pe liste a fost de 234 694 din care s-au prezentat la urne 83 726, adică un procent de 35,67%.

   În ceea ce privește redistribuirea voturilor în Ialomița PSD a obținut 3 mandate de deputați pentru Mihăiță Găină, Andrei Pop și Ștefan Mușoiu. Cel de-al patrulea mandat a mers, nu fără emoții, la PNL și va fi ocupat de Gheorghe Tinel. La Senat un mandat a fost adjudecat de PSD, respectiv de Marian Pavel și, prin redistribuire, cel de-al doilea mandat a fost obținut de PMP, respectiv de Gabi Ionașcu. Pentru PMP este cu adevărat o victorie ținând cont că practic, în Ialomița acestea sunt primele alegeri la care participă efectiv, iar actualul președinte, Nicu Pericli, a preluat partidul acum nici 2 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *