LIVIU DRAGNEA A FOST ALES PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR, TĂRICEANU, ŞEF LA SENAT

În condițiile în care celelalte grupuri parlamentare nu au făcut nicio propunere, Liviu Dragnea a fost singurul candidat. Acesta a fost votat de plenul Camerei Deputaților, printr-un vot secret, cu buletine. Dragnea şi-a explus planurile în faţa colegilor: 

„Parlamentul României este o instituție peste care ultimii ani au așternut o reputație discutabilă. Poate nemeritată, zic unii, dar în același timp este un fapt. E misiunea noastră să refacem reputația Parlamentului și nu putem face asta decât colaborând, decât lucrând cu responsabilitate civică și națională. Cred că a doua misiune esențială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislația românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea și raporturile între instituții”, a susținut Dragnea.

El a adăugat că va iniția un proces parlamentar prin care, împreună cu instituțiile abilitate, dar în primul rând cu Guvernul, Parlamentul să facă ordine în legislație și să clarifice raporturile dintre instituții.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a preluat cuvântul după ce a fost ales preşedintele Senatului. Acesta a subliniat miercuri că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ „nu este o multinațională” și nu funcționează în logica unei astfel de companii.

„Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (…) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept și pentru orice democrație. Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură — anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, cetățenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ”, a declarat Tăriceanu, miercuri, de la tribuna Senatului.

El a punctat că Parlamentul este „elementul de bază al democrației liberale”, iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât „un lucru benefic” pentru România.

SURSA: www.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *