NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ ÎNGRIJITĂ DE PĂRINTELE ADRIAN LUCIAN SCĂRLĂTESCU

             La începutul acestui an a apărut, cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, volumul Nicolae Thomescu-Baciu, Amintiri ialomițene. Dactilografa, Editura Helis, Slobozia, 2017, 126 pagini, ediție îngrijită de preotul Adrian Scărlătescu, de la Catedrala Sfinții Împărați – Urziceni, carte prezentată în cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Române și Zilei lui Mihai Eminescu.

Cu acest volum se încheie un triptic al operelor lui Nicolae Thomescu-Baciu (primul scriitor și istoric al orașului Urziceni) publicate în foileton, în ziare și reviste. Celelalte două carți sunt:

– Amintiri ialomițene. Poveștile Urziceniului. 1830-1940, Editura Helis, Slobozia, 2016, 246 pagini, text și ilustrații, care conține o biografie (p. 23-29) și o bibliografie (p. 195-222) ale autorului. Poveștile Urziceniului surprind localitatea în devenirea ei dinspre sat spre târg.

– Amintiri ialomițene. Zapcii. Roman de moravuri vechi, Editura Helis, 150 pagini, text și ilustrații, o carte care abordează istoric, sub forma unui dialog între nepot și bunic, schimbările Bărăganului ialomițean, imediat după Revoluția de la 1848 și Împroprietărirea de la 1863, oferind informații valoroase cu privire la instituția zapciului, într-un timp și spațiu atins de începuturile modernizării statului român (Dumitru MANOLACHE, Comunitatea ialomițeană de la 1848, în „Ziarul Lumina”, 15 noiembrie 2016, p. 7).

Dintre amintirile publicate anul acesta atrage atenția prima, intitulată POPA CU BARBA ROȘIE (Poveste cu tâlc). Este o poveste-pildă care, dincolo de sfaturile preoțești conținute, general valabile, ilustrează textul biblic: Omul se uita la față, iar Domnul se uită la inimă (I Regi 16, 7), motto așezat acolo de editor iar nu de autor.

În DACTILOGRAFA, romanul care încheie tripticul, autorul mută acțiunea de la sat către oraș, unde viața și aspirațiile sunt altele. Cu DACTILOGRAFA imaginea autorului este mai completă, oferind astfel cititorului posibilitatea de a vedea talentul acestuia de a surprinde în profunzime imaginea vremurilor în care a trăit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *