2016, AN DE VÂRF ÎN ACTIVITATEA BIBLIOTECII MUNICIPALE ”CONSTANTIN TOIU”

În anul care a trecut, imaginea de firma a Bibliotecii din Urziceni a fost întarita prin câteva realizari deosebite. S-a dus la bun sfârsit activitatea de sistematizare si depozitare a Fondului Documentar National „Constantin Toiu” si s-a finalizat monumentul funerar de la Cimitirul Bellu Crestin-Ortodox al Patronului spiritual al institutiei. Biblioteca Municipala „Constantin Toiu” a fost reprezentata la Salonul anual de carte organizat de Biblioteca Judeteana „Stefan Banulescu” de managerul ei, scriitorul Alexandru Bulandra si de prozatorul Titi Damian si poetul Ion Vaduva, membri în Consiliul stiintific.
În perioada 5-7 octombrie 2016, directorul institutiei a participat la Iasi la Conferinta Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România care a avut ca tema „Promisiunea viitorului – tehnologie, biblioteca si digital”. Întâlnirile si discutiile purtate cu colegii manageri de biblioteca din toata tara au reprezentat un cadru prielnic pentru acumularea de noi informatii si experiente pentru dezvoltarea viitoare a Bibliotecii.
Programele si proiectele emblematice ale Bibliotecii Municipale „Constantin Toiu”, începând cu „Ziua Culturii Nationale – Proiecte culturale din Urziceni” si continuînd cu ciclul de articole „Din Fondul documentar al Bibliotecii Municipale Constantin Toiu”, lansarile de carte, manifestarea „Urziceni – 420 de ani de atestare documentara” si încheind cu „Ziua cartii, publicatiilor si editurilor din Urziceni” si Concursul Judetean de Creatie Literara si Arta Plastica „Dor fara satiu” au fost prezentate pe larg în presa scrisa si audiovizuala locala si judeteana: „Gazeta de Urziceni”, revista culturala „Helis”, ziarul „Ialomita”, postul TV Antena 1 Slobozia, Radio Campus, ca si pe blogul institutiei.
In anul 2016 au apelat la serviciile bibliotecii – împrumutul la domiciliu, sala de lectura, calculator si internet – un numar de 1119 utilizatori, 300 fiind nou înscrisi. Au fost imprumutate 20360 de volume iar numarul total de vizite realizate este de 20.235. Biblioteca a pus la dispozitia utilizatorilor 35.548 unitati documentare, dintre care 22.853 unitati documentare sunt cu acces liber la raft, 14 locuri de lectura, Biblionet cu 6 calculatoare, scaner si imprimanta multifunctionala, echipament de conectare la internet de tip Wireless. Au fost achizitionate, din fonduri de la bugetul local si prin donatii de la autorii de carte si persoane fizice din Urziceni, 1263 de volume. Cu 9728 lei s-au cumparat 659 volume de la edituri, cu un rabat mediu de 30%, si s-au realizat abonamente anuale la un numar de 5 publicatii. 604 volume, în valoare de 6811 lei, provin din donatii de la persoane particulare. S-a achizitionat un calculator, cu monitor, tastatura si mouse în valoare de 717 lei si doua licente utilizatori pentru program Tlib cu max. 50.000 înregistrari de tip bibliotecar în valoare de 1.831,20 lei. Numarul de înregistrari catalografice în sistem automatizat a ajuns la 13.463, ceea ce reprezinta peste 38% din totalul fondului documentar.
Prin serviciul gratuit de biblioteca Calculatoare cu Internet pentru Public (C.I.P.), s-au realizat 1029 de sesiuni pe internet, iar 47 de utilizatori au fost instruiti la locul de utilizare. Blogul Bibliotecii creat în 2015 a fost si mai activ în 2016, oferind, prin articole si fotografii realizate de toti bibliotecarii, o imagine convingatoare a misiunii si serviciilor sale comunitare.
Pe 23 Aprilie a fost lansat volumul „Oameni cari nu mai sunt. Urziceni 1906-1911” de Dumitru M. Ranetescu, fost primar al Urzicenilor, editie îngrijita de Alexandru Buleandra.
Daca avem în vedere si faptul ca Biblioteca a realizat 446 de activitati culturale, majoritatea în cadrul parteneriatelor educationale cu gradinitele, scolile gimnaziale si liceele din oras, putem concluziona ca anul 2016 a reprezentat un an de vârf în promovarea serviciile de lectura publica si culturale în conformitate cu nevoile utilizatorilor din comunitatea noastra locala.
Alexandru Buleandra,
Manager Biblioteca Municipala „Constantin Toiu”

One Response to 2016, AN DE VÂRF ÎN ACTIVITATEA BIBLIOTECII MUNICIPALE ”CONSTANTIN TOIU”

  1. Hosting spune:

    As dori ca realizaarile inserate in acest raport sa constituie imbold pentru activitatea viitoare a asociatiei. Puterea de a merge inainte trebuie sa o gasim in noi, trebuie sa fim constienti de importanta contributiei fiecarui membru la succesul activitatilor viitoare, trebuie sa fim mai flexibili, mai activi, mai creativi, sa ne mobilizam la actiuni orientate spre nou si sa demonstram ca suntem indispensabili comunitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *