GRIGORE CARTIANU, LA URZICENI – LANSARE DE CARTE SI CONFERINTA DESPRE ADEVARURILE TULBURATOARE ALE  REVOLUTIEI ROMANE

 

Cunoscutul jurnalist, Grigore Cartianu, autorul a patru cărţi despre evenimentele din decembrie 1989, a fost duminica trecută la Urziceni. Cu această ocazie a prezentat cele 7 cărţi scrise, între care şi cele 4 despre revoluţie, şi a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi la această întâlnire. Dezvăluirile făcute de Grigore Cartianu cu privire la zilele revoluţiei au ţinut trează atenţia publicului. Autorul a povestit despre adevărurile tulburătoare pe care le-a descoperit în documentarea făcută. Întrebările cu privire la acele zile de foc, în care s-a scris istorie cu sânge nevinovat, l-au făcut să pornească pe drumul descoperirii adevărului despre manipularile, dezinformările şi felul cum a fost confiscată revoluţia română de către gruparea din jurul lui Ion Iliescu. Autorul a mărturisit că a pornit pe acest drum pentru că el îsuşi, participant activ la revoluţie, avea nenumărate întrebări, la care nimeni nu oferea răspuns. Grigore Cartianu  povestit despre simulacrul de process al Ceauşeştilor, despre cele trei zile petrecute la Tţrgovişe, dar şi despre perioada care a precedat acest moment, respective despre ultimele decizii şi mişcări făcute de Nicolae Ceauşescu. Cât priveşte revoluţia, şi mai ales ce s+a întâmplat după data de 22 decembrie, Cartianu a spus că din păcate, ceea ce a fost pentru cei mai mulţi o mişcare spontană, acele idealuri exprimate de oamenii de bună credinţă au fost deturnate şi confiscate gruparea Iliescu, sprijinită de Moscova. Ce este mai grav, este faptul că nimeni nu a răspuns pentru cei aproape 1000 de morţi de după 22 decembrie, întrebarea “Cine a tras în noi, după 22?” rămânând în continuare fără răspuns. Întrebat  fiind ce anume i s-a părut cel mai şocant, în descoperirile făcute în documentarea pentru cărţi, autorul a răspuns că a fost oripilat de cinismul cu care au acţionat anumite persoane, vinovate de moartea a zeci de oameni nevinovaţi. Grigore Cartianu a povestit şi despre “sinuciderea” generalului Milea, despre care spune că are dovezi că a fost de fapt asasinat. La final, Grigore Cartianu, a oferit autografe pe cărţile sale şi a promis că va reveni la Urziceni.

Grigore Cartianu are 48 de ani, este născut la Brădiceni, com. Peștișani, Gorj şi este unul dintre ziariștii cu notorietate mare din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent este Senior Editor al cotidianului România liberă și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV.

 

Cărțile  prezentate la Urziceni au fost următoarele:

„Sfârșitul Ceaușeștilor” – vol. 1 din trilogia “Misterele Revoluției”. Este povestea tragică și grotescă a unui cuplu dictatorial care se credea nemuritor. O carte de mare impact în România, cu vânzări de 147.000 de exemplare. Publicată în tiraje de mii de exemplare în Italia și Brazilia; în curs de publicare în alte țări europene.

„Crimele Revoluției” – vol. 2 din trilogia “Misterele Revoluției”. Un volum de investigație care a schimbat profund percepția românilor despre evenimentele din decembrie 1989. O decriptare a diversiunilor FSN-iste, majoritatea televizate, care au dus la asasinarea a 957 de oameni. Și o concluzie crudă: cei care pozau în salvatori erau, de fapt, ucigași cu sânge rece, executanți și beneficiari ai unui plan sovietic insuportabil de cinic.

„Teroriștii printre noi” – vol. 3 din trilogia “Misterele Revoluției”. Revoluția tragică și comică la Sfântu Gheorghe, Brașov, Focșani, Buzău, Galați, Brăila, Constanța sau Mizil. O colecție de întâmplări atent investigate, care descriu atmosfera suprarealistă în care oameni nevinovați au fost împușcați, înjunghiați sau linșați.

„Cartea Revoluției” – o ediție enciclopedică, tipărită în condiții de lux, care strânge între copertele sale cele 1.600 de pagini ale celor trei volume din seria “Misterele Revoluției”. Lucrarea, o adevărată bijuterie, conține peste 300 de imagini istorice sau inedite.

„Jurnalul unui puci ratat” – relatarea la cald a crizei politice din vara anului 2012. Volumul cuprinde editorialele scrise de autor zi de zi, timp de trei luni, și publicate în ziarul “Adevărul”, pe care-l conducea în calitate de redactor-șef. O carte-document.

„Miracolul din noiembrie” (în colaborare cu Laurențiu Ciocăzanu) – fabuloasa poveste a zilei de 16 noiembrie 2014, în care Diaspora română, solidarizată prin Facebook, a obținut o victorie eroică. Volumul scoate la lumină destine luminoase și povești emoționante, oferind explicații convingătoare pentru o surpriză colosală.

„Hagi” – povestea vieții celui mai mare fotbalist din istoria României: Gheorghe Hagi. Un volum temeinic documentat, fără egal în privința bogăției de informații. O lectură alertă, care reface saga balcanică a comunităților de aromâni din Grecia și Bulgaria, în vremuri tragice. În 500 de pagini palpitante, autorul urmărește evoluția lui Hagi, ca om și ca sportiv, de la naștere (1965) până la retragerea de pe gazon (2001). Este o lucrare ajunsă la ediția a IV-a.

„Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” – film pe DVD. Este reconstituirea, sub forma unei docu-drama, a ultimelor trei zile din viața cuplului ceaușist: 22-25 decembrie 1989. Regizorul Radu Gabrea a produs un video-document istoric, bazat pe scenariul lui Grigore Cartianu și inspirat de volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”. Filmul are 90 de minute și este prezentat în șase limbi: română, engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *