BUSTUL PROFESORULUI ANATOL PAVLOVSCHI A FOST EXPUS LA CENTRUL CULTURAL

De săptămâna trecută bustul profesorului Anatol Pavlovschi, creaţie a sculptorului Aurelian Apostol, se află în foaierul Centrului Cultural. Acesta va sta aici cel puţin un an de zile, timp în care se vor face demersuri pentru realizarea  unei statui, un proiect susţinut de instituţiile de cultură ale municipiului.

Autorul lucrării a mărturisit ca a avut de mult în minte acest proiect, dar acum a fost momentul în care s-a  materializat. În realizarea lucrării autorul a adoptat o linie clasică pentru a fi în acord cu ceei care l-au cunoscut pe regretatul profesor, nedorind să creeze o lucrare cu o interpretare personală.  A avut, după cum a mărturisit, avantajul că l-a cunoscut pe profesorul Pavlovschi şi că are o memorie vizuală foarte bună, ceea ce i-a permis să îl redea pe acesta cât mai fidel cu putinţă – un om frumos, distins, o personalitate remarcabilă, dincolo de orice dubiu. În perspectivă, artistul plastic Aurelian Apostol speră ca factorii de decizie, dar şi publicul interesat, să îşi dorească un proiect pentru un bust, care să fie expus în spaţiul public şi  pe care il vede realizat din marmură, material potrivit pentru figura luminoasă a lui Anatol Pavlovschi. În ceea ce îl priveşte a promis că va elabora un proiect cu toate detaliile necesare.

A fost deosebit de interesant punctul de vedere exprimat de scriitorul Alexandru Buleandră. Domnia sa a spus că acest proiect trebuie să marcheze un început pentru altele viitoare. Pentru că trebuie să redăm generaţiei actuale,dar şi celor viitoare, repere al personalităţilor locale. Urziceniul trebuie să îşi recapete astfel propria personalitate, a spus domnul Buleandră, care a subliniat că acest proiect este realizabil şi că trebuie doar ca cineva să îşi asume  demersurile pentru aprobarea şi realizarea lui, chiar şi prin organizarea unei colecte publice. Ducerea la îndeplinire a  acestui proiect ar fi o dovadă de apreciere pentru comunitatea în care trăim, a conchis acesta.

Bustul profesorului Anatol Pavlovschi va rămâne expus în foaierul Cetrului Cultural timp de un an, perioadă în care persoanele interesate îşi vor putea exprima opiniile în scris, într-o carte care va fi amplasată în vecinătatea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *