SCANDAL CU PRIVIRE LA MODUL CUM SE FAC ACHIZITIILE PUBLICE

Consilierul Ion Dumitrescu a reuşit din nou să încingă spiritele în Consiliul local după ce a făcut câteva observaţii şi chiar acuzaţii cu privire la modul cum se fac achiziţiile publice pe SEAP. Principala nedumerire a acestuia a fost că analizând investiţiile afişate pe SEAP şi rezultatele achiziţiilor a constatat cu supărare că nu au fost câştigate de firme din Urziceni.

Profesorul Dumitrescu a spus că a observant că în ultimele luni la investiţiile pentru reteaua de apă, canalizare şi reparaţii la Casa de Cultură a obţinut contractul o firmă din Slobozia, şi tot o firmă din Slobozia execută lucrările la stadion. Domnia sa a cerut lămuriri cu privire la faptul că deşi  iniţial, la lucrările de apă şi canal se calificase Ecoaqua, mai apoi e a fost aleasă o firmă din Buzău după care a observant că lucrările au fost încredinţate către firma din Slobozia, care a venit cu un preţ mult mai mare. Primarul Sava a intervenit şi a explicat că Ecoaqua s+a retras, motivele urmând să fie prezentate de directorul societăşii, iar firma din Buzau nu a putut respecta cerinţele din caietul de sarcini. Din acest motiv lucrarea a ajuns la al doilea clasat, a spus primarul.

Consilierul Dumitrescu a continuat spunând că sunt sume mari, date unor firma din afara oraşului şi că trebuie să luăm în calcul că de dezvoltarea firmelor din Urziceni depinde  dezvoltarea oraşului, de aceea atunci când se poate este bine să atribuim aceste lucrări firmelor de aici.”De ce să nu dăm lucrri firmelor dinoraş, acolo unde se poate, dacă nu e vorba de licitaţie?” a întrebat profesorul  Dumitrescu.

Primarul Sava a cerut şefului Compartimentului Achiziţii. Emil <oncescu să spună clar dacă a dat lucrări preferenţial şi nu în conformitate cu legea. Emil Oncescu a spus că nici vorbă de aşa ceva şi a ncercat să îi explice domnului Dumitrescu cum anume se derulează o procedură prin SEAP. Acesta a spus că nu poate să dea o lucrare direct unei firme din oraş. Contractul ajunge la firma care câştigă licitaţia pe SEAP. Explicaţiile şefului de la achiziţii nu l-au convins pe consilierul Dumitrescu are l-a acuzat că minte. Sava, supărat de acuzaţia consilierului PSD, aintervenit subliniind că lucrarea esteb publicată e SEAP şi se înscrie cine vrea. Ion Dumitrescu a continuat sa insiste ca se pot face atribuiri directe şi a cerut audit extern pentru lămurirea situaţiei, iar primarul a continuat spunând că dezinformează, spune aiureli şi face vâlvă degeaba, pentru ca la toate auditurile făcute de Curtea de Conturi nu s+a găsit nicio neregulă la achiziţii. “Întrebaţi-l pe directorul de la Ecoaqua de ce a renunţat la lucrare că este aici. Emil Oncescu munceşte de îi sar capacele şi dumneavoastră îl faceţi mincinos. Nu aţi înţeles nimic din ce a spus Emil!, a continuat Sava.

Nicolae Constantin, directorul  Ecoqaua a lămurit mai apoi de ce au renunţat la lucrare. Acesta a spus că a trebuit să se retragă pentru că în acest moment sunt implicaţi în derularea POIM,Programul Operational pentru Infrastructura Mare, un program cu fonduri erupene care se refera la finalizarea tuturor resturilor rămase de la programul anterior, derulat la Urziceni, mai exact ce nu s-a  acoperit în acel proiect, plus mediul rural. Termenele sunt scurte, studiile de fezabilitate trebuie făcute până în septembrie şi dacă nu ne mişcăm pierdem, a spus directorul Ecoaqua.

In urma discuţiei aprinse, din plen,  care a durat preţ de câteva zeci de minute fiecare a plecat cu opiniile propriii. Dialogul a continuat şi în faţa primăriei, fără success, niciunul dintre cei care au incercat să îi explice consilierului Dumitrescu modul cum se fac achiziţiile publice, nereuşind să îl convingă pe acesta că nu are dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *