A INCEPUT NOUL  AN SCOLAR

Scolile gimnaziale, liceele şi grădiniţele din Urziceni au toate avizele de funcţionare, din acest punct de vedere toate fiind pregătite să ofere elevilor condiţiile necesare desfăşurării cursurilor în bune condiţii. Singurele probleme au fost cele legate de lipsa manualelor şcolare, aspect care nu ţine de conducerea şcolilor şi nici de administraţia locală, ci de minister. Recent şcolile gimnaziale “I. H. Rădulescu” şi “Alexandru Odobescu”, au beneficiat de investiţii importante în modernizarea lor, lucrările fiind finalizate în primăvara acestui an. Cele două scoli gimnaziale din Urziceni au primit o finanțare de circa 13 milioane de lei, de la bugetul Ministerului Învățământului,  contribuția primăriei fiind de aproximativ 800 000 de lei. Proiectul a fost derulat în sensul reabilitării totale și a constat în reparații și zugrăveli pereții,  refacere instalație sanitara, electrică și termică, montat senzori pentru incendiu și sistem de supraveghere video, amenajare toalete la fiecare etaj, anvelopare clădire și reabilitare acoperiș.

De asemenea, alte câteva instituţii de învăţâmânt au primit undă verde pentru proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Astfel 185 000 de lei vor fi  alocaţi pentru dotarea cu echipament -Tractor cu accesorii și mobilier școla r- pentru Liceul Tehnologic Urziceni, 413 000 mii lei  pentru dotarea cu mobilier, echipament specific de laborator și alte dotări şi  pentru sala de sport a Școlii Gimnaziale “Alexandru Odobescu”, 591 000 mii lei pentru  dotarea cu mobilier, echipament specific de laborator și alte dotări pentru sala de sport a Școlii Gimnaziale “Ion Heliade Radulescu”, 652 495,72 pentru reabilitare, modernizare și dotări la Școala Gimnazială “Alexandru Odobescu” şi  340.213,51 mii lei pentru reabilitare și modernizare corpuri clădiri la grădinița Raza de Soare.

Structura noului an şcolar

În ceea ce priveşte structura noului an şcolar, elaborată de Ministerul Educaţiei, acesta însumează 167 de zile lucrătoare, adică 35 de săptămâni. Structura anului școlar cuprinde semestrul I  (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primă-vară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Nu vor avea loc cursuri în zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil în învățământ. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei) și 5 iunie (Ziua învăţătorului).

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii  anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură cele 167 de zile de cursuri prevăzute în ordin, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale organizate în sistemul naţional de învăţământ.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *