PREMIERA LA SPITALUL URZICENI – PRIMA OPERATIE DE CHIRURGIE VASCULARA DIN JUDET

Spitalul municipal Urziceni are din luna decembrie un nou membru în colectivul de chirurgi, doctorul Marian Toneanu, specializat în chirugie vasculară. Este fără îndoială un mare câștig pentru spital, care se confruntă de mult timp cu o lipsă acută de medici.  Doctorul Toneanu are 36 de ani și a făcut rezidențiatul  la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu, alături de doi chirurgi de excepție, doctorii  Dan  Barzoi și Claudiu  Vasile. Rezultatele muncii sale au fost recompensate prin acordarea unei diploma de merit la un curs  de structuri vasculare desfășurat la Timișoara, ceea ce reprezintă o recunoaștere la nivel național. Despre specializarea sa în chirurgie vasculară, doctorul Toneanu ne-a spus că este o chirurgie destul de complexă și se referă la tratarea afecțiunilor arterelor, venelor și vaselor limfatice și presupune operații de lungă durată, în cazul unor anevrisme, de exemplu.

Despre venirea sa la Urziceni, tănărul chirurg ne-a mărturisit că la baza acestei decizii au stat rațiuni pragmatice ( nevoia de a fi titular pe un post și de a avea o stabilitate materială pentru familia sa) dar, în mod esențial alegerea sa a fost decisiv influențată  de ceea ce a găsit la Urziceni: un spital care se prezintă foarte bine, un colectiv care îi place foarte mult, un oraș liniștit, pentru că spune că îi place liniștea, și apropierea de București. ”La Urziceni nu avem avantaje ca la Bucuresti, dar nu este departe capitală. Iar mie agitația și aglomerația nu imi plac. Prefer aici. Este si o provocare să lucrezi aici. Imi demonstrez că sunt bun în ce fac chiar și aici.”

Este foarte adevărat că spitalul nu dispune de aparatura și instrumentarul pe care le avea la vechiul loc de muncă, însă speră ca pe viitor aceste neajunsuri să fie remediate. Ar fi nevoie de aparatură de investigație, astfel încât pacienții să nu fie trimiși la București. Chiar și așa, a înregistrat o premieră în județ – prima operație de chirurgie vasculară, care a durat circa 2 ore, pe o scară de la 1 la 10 complexitatea acesteia fiind de 8. Pacientul este din Jilavele și se simte bine.

Despre integrarea în noul colectiv, doctorul Toneanu ne-a spus că prima dată a ajuns la spitalul Urziceni în aprilie, pentru a face gărzi, apoi a devenit liber un post de chirurg și s-a hotărât destul de repede să îl ocupe, procedurile fiind cele care au durat până în decembrie anul trecut. Și pentru că avem o faimă proastă în ceea ce privește scandalurile provocate de romi, am vrut să știm dacă se lasă intimidat în astfel de conjuncturi. Răspunsul a fost că nu, nu îl sperie astfel de incidente. A avut la un moment dat o problemă pe care a tratat-o cu fermitate și a  a reușit să o țină sub control.

Mulți dintre cititorii noștri vor fi probabil sceptici (avem o mulțime de  exemple de medici care au venit și mai apoi au plecat către capitală) cu privire la rămânerea tânărului chirurg la Urziceni, de aceea trebule să vă spunem că doctorul Toneanu locuiește acum în Urziceni, iar soția dânsului va lucra la una dintre băncile din oraș.  Avem, așadar, suficiente motive de optimism că  este hotărțt să rămâna la noi. Să ne amintim că în urmă cu 5 ani și doctorul Andrei Tudoran a venit de la Spitalul Militar optând pentru spitalul din Urziceni și devenind între timp director medical, foarte implicat în luarea deciziilor și susținearea activității instituției medicale. Doctorul Tudoran a avut de altfel o postare pe o rețea de socializare foarte elocventă si măgulitoare pentru colegul său. Pentru că el însuși a constituit un exemplu prin venirea la Urziceni este cel mai în măsură să înțeleagă și să aprecieze alegerea doctorului Toneanu, așa că redăm aproape în totalitate ce a scris: ”Este o onoare atât pentru Spitalul Urziceni, cât și pentru spitalele partenere din judetul Ialomița. Îi mulțumesc domnului doctor Marian Toneanu pentru curajul și dăruirea sa!
Mentionez faptul că spitalul a pierdut în ultimii ani 3 medici care aveau „profil de Urziceni”. Dar l-a câsștigat pe doctorul Toneanu. Un medic care a renunțat la un spital mare din Bucuresști( spital care însa nu s-a ridicat la nivelul domnului doctor) și a preferat un spital mai mic, de provincie, dar care l-a primit cu căldura, respect și recunoștință. Doctorul Toneanu a început o luptă cu mentalitățile și prejudecățile, o luptă cu statutul de grad IV al spitalului, o luptă cu presiunea psihologica deosebită din compartimentul de primiri urgențe, o luptă de promovare a specialității domniei sale într-un oras de provincie. Un pariu îndrăzneț pe care domnul doctor îl face cu propriul său destin. Prin activitatea sa doctorul Toneanu tinde să se încadreze în „profilul de Urziceni”. Și un medic care corespunde acestui profil se poate prezenta onorabil în fața oricărui spital din această țara. Este cadoul pe care acest spital îl oferă domnului doctor. Cine activează, rezistă și chiar performează în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, poate să se prezinte fără teamă înaintea oricărui spital de oriunde. Acest lucru nu a fost înțeles de către medicii care au venit și au plecat sau care nici măcar nu au vrut să încerce!! Domnul doctor Marian Toneanu este exemplul că se poate! Întreg corpul medical în frunte cu emblematicul doctor. Jardan, cât și conducerea spitalului îl vor susține pe doctorul Toneanu în temerara sa încercare de a introduce aceasta specialitate-chirurgia vasculară, în județul Ialomița.”

Asemeni colegilor săi îi spunem domnului doctor Marian Toneanu, bun venit și îi dorim succes în nobila sa activitate!

One Response to PREMIERA LA SPITALUL URZICENI – PRIMA OPERATIE DE CHIRURGIE VASCULARA DIN JUDET

  1. carmen ionescu spune:

    Invidiez orasul Urziceni pt.cadoul pe care l-a primit,acest desavirsit profesionist i-a prelungit mamei mele viata cu niste ani,el nu e doar dr.,este mult peste notiunea de dr.,e un mare OM,un suflet nobil,un iubitor de oameni,un impatimit de meserie cum rar mai intilnesti in ziua de azi,il caracterizeaza seriozitatea si profesionalismul pina la maxim; sunteti binecuvintati cu un inger pazitor,va felicit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *