Coriandru: proprietati si beneficii

Coriandrul este bogat in ulei volatil (linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvona, camfor), acizi grasi, substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic, de asemenea are cantitati impresionante de vitamine (A, B, C, E, K) si minerale (potasiu, fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu).Aceste substante ofera proprietati carminative, stomahice, bactericide, fungicide si spasmolitice. De asemenea este un tonic natural pentru organism si in acelasi timp are efect usor sedativ.

  1. Previne instalarea diabetului.Studiile realizate recent au aratat ca, compusii din frunzele de coriandru provoaca insulina anti-hiperglicemica. Aceast fenomen ajuta la mentinerea glicemiei in parametrii normali.  Cateva frunze de coriandru proaspete, consumate zilnic, previn instalarea diabetului zaharat, fara a modifica modul de viata.
  2. Scade colesterolul rau din sange.Coriandrina este o substanta chimica care ajuta la metabolizarea lipidelor din sange, deci ajuta la menitnerea sub control a colesterolului rau. In plus coriandrul este bogat in vitamina C si antioxidanti, care favorizeaza arderile la nivel celular si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
  3. Imbunatateste digestia.Preparatele de coriandru, si frunzele proaspete, consumate cu regularitate imbunatatesc considerabil digestia. Substantele pe care le are in compozitie favorizeaza secretia sucurilor gastrice. Digestia se desfasoara in cele mai normale conditii chiar si cand sunt consumate alimente grele.
  4. Reduc inflamatia provocata de artrita. Cercetatorii au demonstrat ca frunzele proaspete de coriandru au in compozitie elemente care ajuta la reducerea inflamatiilor din organsim. Acest efect a fost observat indiferent de tipul inflamatiei. In cazul persoanelor cu artrita s-au observat  imbunatati considerabile.
  5. Coriandrul lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene.Planta este un antibiotic natural. Uleiurile volatile lupta eficient impotriva agentilor patogeni, iar elementele nutritive ajuta organismul sa lupte si sa se regnereze dupa boala.
  6. Preparatele de coriandru trateaza insomnia, in special cele obtinute din fructe! Uleiurile esentiale ce se regasesc in micile boabe brun-aurii au efect sedativ-relaxant si hipnotiv in corp. Calmeaza nervii si reduc starea de incordare fizica si psihica.
  7. Coriandul imbunatateste respiratia, imbunatateste functionarea sistemului circulator si ajuta in cazurile de intoxicatie cu metale grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *