OAMENI CU CARE NE MANDRIM. ADINA PINTILIE, DIN URZICENI, CASTIGATOAREA TROFEULUI URSUL DE AUR

Adina Pintilie, absolventă a Colegiului Național ”Grigore Moisil”, a reușit să ne facă mândri de ultima sa reușită. Un tânăr artist de succes, plecat din Urziceni, câștigă un trofeu internațional important.

Filmul ”Nu mă atinge-mă/Touch me not”, regizat de Adina Pintilie, a primit sâmbătă, 24 februarie, trofeul Ursul de Aur la cea  de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. Regizoarea Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer. Acesta este cel de-al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru „Poziţia copilului”, în 2013. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru „Un cartuş de kent si un pachet de cafea”.

„Touch me not”, scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact. Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenta, incredere in sine si originalitate Lungmetrajul, o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange.

Foarte emoţionată, Adina Pintilie a spus pe scena galei: „Nu ne aşteptam la asta. Este foarte important acest premiu, pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune filmul să ajungă peste tot în lume. Îi invităm pe spectatori la dialog. Mulţumesc întregii echipe pentru încrederea arătată în această lungă călătorie. Multumesc juriului şi festivalului”.  Adina Pintilie, 38 de ani, a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile Nu te supăra, dar… (2007) şi Oxigen/ Oxygen (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale. Scurtmetrajul Balastiera, coregizat cu George Chiper, a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008. A câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.Adina Pintilie a participat cu  scurtmetrajele sale până acum la 130 de festivaluri. Regizoarea s-a născut la Bucureşti pe 12 ianuarie 1980 şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la secţia regie de film, în anul 2008. Succesul acesteia i-a făcut pe mulți urziceneni să promoveze și să semneze o petiție on line.

Pledoarie pentru Cetățeanul de Onoare Adina Pintilie

Petiție pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Urziceni regizorului Adina Pintilie.

Pentru cei mai mulți dintre noi Adina este doar o figură radioasă, luminând cu zâmbetul ei fericit un trofeu dintr-un metal poate prea puțin prețios comparativ cu beneficiile imateriale ale unei nații aduse în atenția opiniei publice mondiale și altfel decât prin bâtele minerilor, prin driblingurile lui Hagi, prin lacrimile de la Colectiv ori prin ordonanțele și fluierele din Piața Victoriei.

Pentru câțiva, Adina este vecina de bloc, colega de clasă, fiica doctoriței Pintilie care nu demult ne îngrijea inimile pentru ca, peste ani, odrasla ei să aibă cu ce să ni le încânte. Pentru toți, însă, cetățeni ai Urziceniului care au cunoscut-o sau nu, Adina este un model incontestabil al reușitei în dificila alegere a desprinderii de comun, de facil, de cultura de masă.

Premiată cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Adina Pintilie a performat dincolo de comercial, ba chiar în ciuda apetitului public pentru acesta, sfidând tabu-urile, zdrobind ignoranța și determinând preconcepțiile sociale să se rușineze de propria lor goliciune. Filmul său este un test emoțional de raportare organică la identitatea de cele mai multe ori inhibată de rigorile colectivității. Este un manifest împotriva ipocriziei, a mistificării, a depersonalizării prin uniformizare.

O comunitate funcțională social este în primul rând o comunitate sănătoasă moral, care nu apelează la coperte, la pavoazări, nu fuge de asumare, nu se ascunde în spatele oglinzilor. Distinsă la Berlinală, Adina Pintilie a devenit un Cetățean de Onoare al întregii Europe, apreciat pentru sinceritatea și pentru curajul său de a demola miturile goale de conținut și de a detașa profunzimea umană de rudimentarul exercițiu social cu caracter impus.  A devenit un model de atitudine, un exemplu de care, alături de simboluri și repere, are nevoie orice comunitate interesată de dezvoltarea sa continuă prin dezbatere și asumare și nu prin etichetare și impunere.

În februarie, pe scena de la Berlin, Adina Pintilie a vorbit. Acum e rândul nostru…

Adina Pintilie, hai, deci, la Primărie! Nu pentru vreo demnitate edilitară, ci pentru o obligatorie recunoaștere morală.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *