CONSENS  LA VOTAREA BUGETULUI PE 2018. BUGETUL A TRECUT FARA PROBLEME DE VOTUL CONSILIULUI LOCAL

Pentru prima dată, după mult timp, bugetul local a trecut cu unanimitate de voturi. Nu au existat controverse majore  la niciuna dintre propunerile bugetare. A fost doar o obiecție din partea consilierului Petre Șefan la prețul prea mare alocat pentru grupul sanitar din piață. Domnia sa a spus că i se pare exagerată suma propusă. Primarul Sava a subliniat însă că s-a mai întâmplat ca în urma licitației să obținem o sumă mult mai mică. Problema a fost tranșață de către viceprimarul Liviu Cazan, care a propus ca la proiectul în cauză să fie menționat explicit, la unul din puncte, că investiția se va face prin licitație publică, urmând ca piața să decidă prețul. O altă obiecție a fost la proiectul prin care se propune demolarea vechii secții de chirurgie de  la fostul spital și a venit din partea profesorului Ion Dumitrescu, care a votat împotriva acestui proiect. Domnia sa a spus că acea clădire este reprezentativă sub aspect istoric pentru localitate și că ar fi dorit să fie menținută și deci, modernizată și redată comunității pentru desfășurarea unor activități. Primarul a reamintit însă că demolarea fusese aprobată de consiliu cu mult timp în urmă, că a încercat să facă un compromis și să o păstreze, dar analizele de la fața locului au arătat că investiția nu ar fi oportună. Marian Neagu a ținut să completeze această discuție cerând să se consemneze că acea clădire nu este prinsă în lista clădirilor de patrimoniu și în consecință nu se supune regulilor stabilite pentru aceste situații.

În ceea ce privește bugetul, în ansamblu, inclusiv profesorul Ion Dumitrescu, de obicei un critic consecvent al acestuia,  a admis  că, în sfârșit, proiecția bugetară propusă este mult mai echilibrată decât bugetele anilor precedenți, subliniind că dacă până acum mai toți banii alocați investițiilor mergeau către modernizare drumuri, de data aceasta s-a ținut cont și de alte priorități ale populației. ”Sunt alocate fonduri pentru o paletă mult mai largă de investiții,  pentru necesitățile pe care le are localitatea noastră”, a spus acesta.

În intervenția pe care a avut-o pentru a prezenta bugetul primarul a început prin a sune că este pentru prima dată când acesta este nesatisfăcător pentru nevoile comunității. Bugetul s-a diminuat și datorită faptului că salariile profesorilor vin acum de la inspectorat, dar mai ales din cauza reducerii impozitului de la 16 la 10%, pierderea bugetară fiind, în acest caz, de circa 25 de miliarde de lei vechi. ”Este ceea ce ne împiedică să ne îndeplinim programul, dar sperăm într-o colectare mai bună”, a spus primarul.  Investițiile vor fi de 30% din total buget, a continuat acesta, arătând că sunt și investițiii începute, dar și investiții noi. Printre altele a menționat succesul PNDL și al proiectelor depuse în cadrul programului guvernamental. Apoi a amintit de creșă, de modernizarea instalației termice la Grădinița ”Rază de soare”, de reparațiile la acoperișul de la Grigore Moisil și sala de sport a Liceului Tehnologic ”Sf. Ecaterina” .  La PNDL avem aproape toate contractele semnate, o parte din utilaje au venit la Liceul agricol, la fel și calculatoarele la Școala gimnazială ”I.H.Rădulescu” și curând va sosi și mobilierul.  După ce se termină această fază, primarul a spus că se va face o nouă analiză la nivelul unităților de învățământ și se vor întocmi noi proiecte care să satisfacă necesitățile acestora. Altă investiție importantă va fi cea de la piață. De asemenea, extinderea sediului primăriei va da posibilitatea creării unui spațiu adecvat pentru compartimentul de taxe și impozite. Primarul a dezvăluit că sunt discuții cu o echipă specializată pentru reabilitare blocuri și că speră să găsească firme care și fac nu numai promit că fac. Sava a mai  spus că e posibil să nu poată fi respectate toate angajamentele, dar speră ca guvernul să facă totuși unele corecții. În încheiere le-a promis consilierilor că rămâne deschis oricăror propuneri, dacă acestea vor fi oportuune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *