4 PLANTE AROMATICE SI BENEFICIILE PENTRU SANATATE

1.Mărarul: cu o lungă istorie culinară și utilizat în artă gastronomică de câteva milenii, dar și în tratamentele alternative, alegem în general frunzele de la banalul mărar, tocate mărunt și adăugate unor rețete delicioase pe care astfel reușesc să le scoată în evidență și să le sublinieze gusturile și aromele. Interesant este că vom găși în această plantă aromatică vitamina A și vitamina C în cantități generoase, fier și uleiuri esențiale. Poate fi utilizat în medicină alternativă (sau pur și simplu introducandu-l în rețete) pentru a combate indigestia și constipația, pentru a calmă sistemul nervos central și a ne ajută să avem un somn mai odihnitor și mai liniștit, pentru un sistem imunitar mai puternic, dar și atunci când ne dorim să avem oase mai tinere și mai rezistente. Mai mult, același mărar pe care prea adesea îl trecem cu vederea are și ușor efect antiinflamator, așa că îl puteți utiliza că adjuvant natural (și aromatic) în cazul durerilor de articulații.

  1. Cimbrul: obișnuiți să îl asociem fripturilor și salatelor datorită gustului intens, ușor de recunoscut și care poate să domine orice preparat, uităm adesea că cimbrul este mai mult decât o simplă aromă în artă gastronomică, iar consumul regulat aduce neașteptate beneficii sănătății. Mai mult decât un condiment aparte, cimbrul proaspăt sau uscat, de grădina sau sălbatic este util în tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni. Este util în calmarea tusei sau când avem nevoie de o soluție naturistă cu ușor efect antiseptic intern, ne ajută să avem o digestie mai ușoară, stimulează ficatul, reface sistemul imunitar după o perioada de boală, da un plus de energie unui organism obosit și stresat.
  2. Pătrunjelul: cu un gust proaspăt, aromă plăcută, revigorantă, o savoare discretă și ușor de recunoscut, pătrunjelul este bun în alimentație nu doar pentru a desăvârși o rețeta, dar și pentru (sau mai ales) beneficiile aduse sănătății. Ar putea să pară doar o altă plantă aromatică pe care ne-am obișnuit să o avem în bucătărie, într-un ghiveci sau uscată, cumpărată din piață sau magazin, însă este mai mult. În pătrunjel vom găși vitamine, calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu și lista poate continuă. Mâncat cât mai des (de preferință proaspăt și nu uscat) da mai mult energie organismului, reduce riscul de diabet, se dovedește util în cazurile de osteoporoză și artrită reumatica, ne întărește sistemul imunitar (mai ales în perioadele reci), are ușor efect diuretic și antiinflamator. Un exemplu de plantă aromatică foarte populară și neașteptat de sănătoasă pe care nu trebuie să o trecem cu vederea.
  3. Oregano: poate că în urmă cu ani buni nu se bucură de mare popularitate, însă în ultima vreme a început să fie adoptat în bucătărie și în medicină alternativă cu entuziasm, și dincolo de gust (recomandat pentru peste, salate, carne slabă și sosuri) este bine să îl consumăm dacă vrem să avem un sistem imunitar mai rezistent la răceli și boli contagioase de tot felul. Ne protejează într-o oarecare măsură de acțiunea radicalilor liberi, îmbunătățește activitatea cardiacă, ajută digestia, ne întărește oasele și în timp se dovedește un „agent” esențial pentru detoxifierea corpului. Datorită nivelului ridicat de antioxidanți (așadar nu este doar o plantă aromatică delicioasă) este folositor și pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, reduce nivelul inflamațiilor și durerea asociată și poate preveni unele tipuri de infecții. http://www.gradinamea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *