BENEFICIILE OFERITE DE SPANAC SANATATII

Bogat în substanțe nutritive, spanacul oferă aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cești.

În plus, spanacul oferă 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optimă de sănătate. Prin consumul de spanac, o persoană poate acumula și fier, calciu, acid folic, vitamina K și fibre.

Iată câteva motive pentru care spanacul trebuie consumat cât mai des posibil:

– dietă – o cană de spanac conține aproximativ 20% din doză zilnică recomandată de fibre care ajută la digestie, previn constipația, echilibrează zahărul din sânge și oferă senzație de sațietate.

– cancer – flavonoidele sunt prezente din abundență în spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac și de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecție importantă împotriva apariței cancerului agresiv de prostată.

– antiiinflamator – neoxantina și violaxantina sunt două epoxi xantofile prezente în cantități mari în compoziția spanacului, ce au rol antiinfalmator.

– antioxidanți – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente în spanac. Toate acestea lupta împotriva apariției osteoporozeiaterosclerozei și hipertensiunii arteriale.

– tensiune arterială – peptidele din spanac inhibă enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.

– vedere – luteină și zeaxantina sunt antioxdidanti prezenți în spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariția cataractei dar și de degenerescență maculară legată de vârstă.

– imunitate – o cană de spanac conține peste 337 unități din doză zilnică de vitamina A, care nu doar protejează ci și întărește anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar și intesinal.

– piele – spanacul conține cantități mari de vitamina A care ajută la păstrarea sănătății pielii, la menținerea umidității acesteia, luptând împotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei și chiar a ridurilor.

– oase – o cană de spanac fiert oferă organismului peste 100% din doză zilnică recomandată de vitamina K ce poate preveni activarea excesivă a osteoclastelor dar care susține sinteză osteocalcinei, proteină esențială pentru menținerea și creșterea densității oaselor umane.

– calcifiere – vitamina K este o componentă esențială a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu în țesuturi. O cană cu spanac lupta împotriva declanșării aterosclerozei, bolilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale.

– funcția creierului și a sistemului nervos – abundență de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos și a funcției cerebrale prin furnizarea unei cantități esențiale a unui tip de grăsime esențială pentru procesul producției tecii de mielina care se află în jurul nervilor. http://www.sfatulmedicului.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *