CONCURS NATIONAL CULTURAL – ARTISTIC ”UNIREA – LIBERTATE ȘI UNITATE”

Concursul a fost   organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel , Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și s-a desfășurat sub îndrumarea doamnei profesor de limba română – Anelia Raluca Banciu de la Școala Gimnazială”I.H.Rădulescu”, Urziceni, Ialomița, a preotului paroh Bogdan Ionuț Stancu și a preotului diacon Marian Petre de la Catedrala ” Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Nectarie”-Urziceni. Coordonatorii Cercului de Cateheză ” Vlăstare Ortodoxe”-preotul paroh Bogdan Ionuț Stancu, preotul diacon Marian Petre și coordonatoarea elevilor din clasele V-VIII de la Școala Gimn.”I.H.Rădulescu”, doamna profesor Anelia Raluca Banciu au hotărât desfășurarea concursului într-un loc aparte și anume Centrul de Plasament din Municioiul Urziceni. Rolul cultural-artistic al acestei activități a fost dublat de unul filantropic. Copiii din Centrul de Plasament au avut posibilitatea să privească și să se bucure de mai multe acte artistice, care au încercat să reînvie în sufletul lor sentimentul patriotic și conștientizarea faptului că victoria Unirii este răsplata Divinității pentru un popor care nu se teme să-și dea viața pentru libertate și demnitate. Prima secțiune a concursului a fost una de crație literară având tema” O scrisoare către Dumnezeu despre viața mea”, tema încercând să încurajeze dialogul cu Divinitatea, comunicarea spirituală care deseori este abandonată și astfel se produce îndepărtarea de credință.

De asemenea, creațiile literare au fost urmate de un moment teatral prin interpretarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”, urmând ca în final elevii să cânte două melodii patriotice.

Prima ediție a Concursului  Național ”Unirea : Libertate și  Unitate” a fost un real succes, datorită prestației elevilor, care a fost din plin apreciată de spectatori.

Sufletul omenesc poartă  în mod simbolic mai multe poveri, dar cea mai grea este singurătatea și neputința de a-și proteja aproapele. Anii umbriți de zbuciumul continuu în care forțe potrivnice au încercat să ducă la spânzurătoare poporul român au apus. Pe mormântul acela s-au ivit timpuri noi, timpuri ce poartă semnul libertății, al victoriei, al regăsirii naționale.

Trecutul care se topește în lumina prezentului trebuie venerat, pentru că uitarea nu este altceva decât o lepădare de sacrificiul enorm al înaintașilor. Dintr-un nobil sentiment patriotic s-a născut inițiativa de a organiza prima ediție a Concursului Național Cultural-Artistic” Unirea : Libertate și Unitate”. Această inițiativă nu s-ar fi concretizat fără binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Profesor, Anelia-Raluca Banciu, Școala Gimnazială ”I.H.Rădulescu”-Urziceni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *