PROTECTIA CONSUMATORILOR NE INVATA CUM SA CUMPARAM ALIMENTELE POTRIVITE PENTRU SARBATORILE DE PASTE

Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ialomiţa vă recomandă să cumpăraţi produsele alimentare perisabile (carne de miel, peşte, ouă, etc.) numai din locuri amenajate şi autorizate, care dispun de echipamente frigorifice pentru depozitarea produselor alimentare, asigură condiţiile igienico-sanitare şi unde există certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar. De asemenea, la cumpărarea produselor alimentare sau a altor produse, solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs achiziţionat.

Ţinând cont de consumul tradiţional de peşte şi produse din peşte cu ocazia sărbătorilor premergătoare Sărbătorilor Pascale cât şi cu ocazia Paştelui, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ialomiţa vă sfătuieşte să refuzaţi să cumpăraţi peşte sau produse din peşte pentru care aveţi suspiciuni privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Nu achiziţionaţi peşte sau produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

Comercializarea cărnii

Achiziţionarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate cu spaţii frigorifice şi autorizate, care trebuie să aibă ştampila de control sanitar veterinar;

Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din “portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este mai mic. În acest caz comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţii legale de transport, depozitare şi comercializare şi nu va putea elibera bon fiscal prin care să justificaţi tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, mirosul trebuie să fie de produs proaspăt;

Ca măsură de prevedere suplimentară este bine să observaţi la mielul cumpărat copita şi dentiţia specifică ierbivorelor (lipsa caninilor);

Atenţie la preţul afişat la raft şi cel marcat pe bonul de casă;

Carnea refrigerată achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede, şi se va depozita la frigider.

Comercializarea ouălor

 – evitaţi cumpărarea ouălor de pe marginea drumului;

– ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă,fără fisuri;

– la spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş;

– în cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil şi lizibil  informaţiile privind: categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului, data limită de consum.

Comercializare vopsea ouă

 –se va citi eticheta produsului care trebuie să conţină următoarele informaţii: numele şi adresa producătorului,lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

Comercializare produse de patiserie

-produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, fiind servite cu ustensile speciale, la adăpost de praf;

-pentru produsele preambalate se va inscripţiona denumirea produsului, lista ingredientelor, lista alergenilor, greutatea netă, data durabilităţii minimale.

Comercializare ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale

Produsele de acest gen trebuie să conțină următoarele informații:

 –informarea consumatorilor: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale importatorului, distribuitorului, data durabilităţii minimale, cantitatea netă, condiţii de depozitare;

-etichetare cu elemente de identificare şi informare în limba română;

-pentru ciocolată se menţioneză în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată exprimat în procente și se menţionează produsul de umplutură.

Comercializare vinuri

Pe eticheta vinurilor trebuie sa regăsim următoarele mențiuni:

informarea consumatorilor prin etichetarea produsului, respectiv, denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului, importatorului sau îmbuteliator, volumul net, concentraţia alcoolică, număr lot, data durabilităţii minimale pentru băuturi alcoolice sub 10% concentraţie alcoolică;

– pentru vinuri categoria de calitate,indicaţia geografică sau denumire de origine controlată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *