CONSILIERII MAJORITATII AU RESPINS 11 PROIECTE DE INCHIRIERE TERENURI CUI FOLOSESTE DEZBINAREA DIN SANUL CONSILIULUI LOCAL URZICENI?

 

Controversele din sânul Consiliului local Urziceni capătă aspecte din ce în ce mai absurde, de neînțeles pentru o persoană cu un minim de logică și de înțelegere a realității. De ce continuă consilierii majorității PSD-ALDE să voteze astfel? Am mai spus-o și în alte ocazii. Totul are la bază răfuieli mai vechi, personale, ale principalilor protagoniști, respectiv primarul Constantin Sava și viceprimarul Liviu Cazan,  dar este  evident și un vot politic. Mai concret, pe înțelesul tuturor, viceprimarul Cazan care deține majoritatea în consiliu, deci face legea, îi plătește astfel niște polițe primarului Sava, o persoană incomodă pentru actuala majoritate și adesea cu ieșiri foarte dure. La fiecare ședință, fără excepție, se caută nod în papură pentru orice virgulă, dar se pierde din vedere eficiența cu care ar trebui condusă urbea. Uneori observațiile majorității sunt corecte, trebuie să recunoaștem, însă nu înțelegem  de ce nu se corectează greșelile  pe loc și se amână proiectul? Unde este eficiența aleșilor noștri, unde este buna credință față de votul primit, unde este loialitate față de comunitatea pe care ar trebui să o reprezinte și nu față de partidul care i-au propus?

Populismul e în floare

Un nou exemplu relevant despre cum se face politică la nivel local este ultima ședință de consiliu, unde 11 proiecte de închiriere a unor terenuri au fost blocate de actuala majoritate. Motivele au fost expuse de viceprimarul Liviu Cazan, care a remarcat printre altele că prețul de 0,5 euro pe mp este ridicol de mic și că ar trebui făcută o evaluare a acestor terenuri pentru a se stabili prețul corect. Viceprimarul a solicitat și prețuri diferite în funcție de zone. Suntem evident seduși de grija pe care o manifestă actuala majoritate față de banii noștri, dacă nu am ști cât ar costa aceste evaluări. Sigur, mai mulți bani decât am câștiga din închirierea terenurilor. Ca să înțelegeți de ce aceste observații sunt exagerate, vă spunem că la Brașov, spre exemplu, prețul de pornire pentru închirere teren este de 1 euro și Brașovul, e Brașov, totuși! Dar, să admitem că acest preț este ridicol de mic, dacă domnii consilieri vor să îl mărească, să o facă! Terenurile supuse dezbaterii pentru închiriere au suprafețe începând de la 5 până la 48 de metri pătrați. La nivel de oraș am înțeles că sunt circa 50 de astfel de terenuri care au fost sau urmează să fie închiriate.  Chiar dacă am mări prețul nu este o așa mare miză financiară, după cum a remarcat și primarul Constantin Sava care a comentat în stilul caracteristic:”Măcar de s-ar pricopsi primăria”. De altfel Sava chiar i-a invitat pe domnii consilieri să modifice prețul cum doresc, însă noi credem că nu ar fi corect. De ce? Pentru că de la începutul anului s-au făcut licitații, ( unele sunt în curs desfășurare ), la valoarea de 0,5 euro, limita minimă stabilită într-o hotârâre a Consiliului local din 2011. Dacă ar modifica prețul de pornire domnii consilieri ar trebui să știe că vor face o discriminare  între licitatori. Poate domnii consilieri nu au fost informați sau nu au cerut informații înainte de a ridica mîinile la vot, dar, au fost licitații care s-au adjudecat la o valoare mai mare decât valoarea minima de 0,5 euro. Știu, domnii consilieri, care se leagă de toate fleacurile, că agenții economici care licitează pentru închirierea acelor terenuri  mai plătesc pentru spațiul respectiv, impozit pe teren sau construcție, taxa de publicitate și celelalte impozite datorate statului de societățile comerciale, din care o parte ajunge la bugetul primăriei? Probabil nici pentru agenții economici nu ar fi greu să plătească o sumă mai mare,după cum ne-a asigurat domnul viceprimar, dar este cumva dezamăgitor să tot discutăm despre mize minore, iar lucrurile cu adevărat importante pentru oraș să fie lăsate deoparte. Poate nu ar face mare gol în buzunarele patronilor, dar, ca persoană care lucrează de mulți ani în zona privată, nu pot să nu remarc  că domnii consilieri  au găsit de cuviință să stoarcă bani fix de la micii întreprinzători, care și așa o duc greu. Halal susținere a inițiativei private!

Ce spune legea?

La stabilirea prețului de pornire, de 0,5 euro, preț care poate crește la licitație, s-a avut în vedere Hotărârea Consiliului local nr. 8 din 2011 privind stabilirea prețului de închiriere a spațiilor comerciale, a spațiilor de depozitare și a terenurilor din intravilanul municipiului. Limita minimă se stabilește de consiliul local, în cazul nostru, și trebuie să asigure recuperarea în 25 de ani a prețului de vânzare a terenului, în condiții de piață, la care se adaugă costul lucrărilor de infrastructură. Am înțeles de la departamentul juridic al primăriei, că prețul stabilit la Urziceni îndeplinește aceste criterii stabilite la articolul 17 din Legea 50/1991. Ultimul raport de evaluare a patrimoniului primăriei a fost făcut în 2013, iar în 2015, prin dispozițe a primarului, a fost înființată o comisei care a reevaluat acest patrimoniu. Reevaluarea a constat în aplicarea indicelui de preț de consum corespunzător la data respectiv. Un calcul simplu ne arată că acest preț se încadrează în prevederile legale pentru că la 0,5 euro mp la 25 de ani, termen de acoperire, înseamnă practic 150 euro mp. Știe cineva vreun teren de vânzare în Urziceni la prețul de 150 de euro mp? De ce doresc așa tare domnii consilieri să schimbe regulile în timpul jocului și să creeze o evidentă nedreptate celor care vor licita după ce vor mări ei prețul? Cum miza financiară nu este importantă nu ne putem explica aceste atitudini decât prin prisma tensiunilor personale și a jocurilor politice. Nu cred ca pentru asta i-a trimis electoratul acolo. Dacă vor totuși să crească prețul de închiriere să o facă ( nu este ilegal ), dar să opereze această modificare începând de anul viitor, așa încât toți patronii care vor licita să beneficieze de același preț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *