MINISTRUL SANATATII SE TINE DE CUVANT – SPITALUL URZICENI A PRIMIT FINANȚARE PENTRU UN APARAT DE RADIOLOGIE

 

Spitalul municipal a primit finanțare de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea  unui aparat radiodiagnostic digital cu două posturi radiografie și fluoroscopie. Valoarea aparatului  este de 1,458 milioane de lei cu TVA, iar rata de cofinanțare proprie de 10%, respectiv  148 500 lei. Ministerul a alocat pentru aceasta investiție 1,312 milioane lei. Finanțarea face parte din programul de investiții pe 2018 al ministerului  și este inclusă la categoria dotare cu echipamente medicale. Consiliu local a aprobat deja acest proiect în ședința extraordinară din 24 aprilie.

Finanțarea vine la 3 săptămâni după vizita ministrului Sănătății Sorina Pintea la spitalul din Urziceni, prilej cu care a promis sprijin pentru achiziționarea aparatului. Managerul spitalului, Daniela Ianuș, ne-a declarat că au fost făcute mai multe demersuri în acest scop și se declară mulțumtă că în sfârșit aceste insistențe au avut succes. ” În urma demersurilor întreprinse de către Spitalul Municipal Urziceni  către Instituția Prefectului Ialomița , Direcția de Sănătate Publică Ialomița și Ministrul Sănătații, dar și ca efect al vizitei doamnei ministru, Sorina Pintea, care a constatat necesitatea strigentă a dotării cu un aparat radiodiagnostic cu doua posturi radiografie și fluoroscopie a unității noastre, ministerul ne-a alocat de la bugetul de stat suma de 1 312 000 lei, la care se adaugă contribuția de 10% (145.800 lei) a Consiliului local, în vederea achiziționării acestuia.

Fac precizarea că este cea mai mare sumă primită de la Ministerul Sănătății de către spitalul nostrum. În anul 2016 am primit 163 000 lei plus 18 400 lei contributia Consiliului local pentru un videoendoscop.

Cu acest aparat radiodiagnostic, pe care urmează să-l achiziționăm, se vor efectua atat examene radiodiagnostice (investigații pulmonare, osteopolearticulare, cranio faciale), cât și examene gastrointestinale.

Aparatul va deservi toate secțiile spitalului, cabinetele din CPU, ambulatoriu integrat de specialitate, cât și ambulatoriu din zona arondată, în speță municipiul Urziceni și cele 20 de localități rurale, adică peste 80 000 de locuitori, aproximativ 1/3 din populația județului Ialomița.”

Spitalul municipal Urziceni asigura servicii  pentru o populație de peste 82 00 de locuitori din Urziceni  și alte 20 de localități rurale. În decembrie 2015 a fost acreditat ANMC și funcționează cu trei linii de gardă(medicină internă, pediatrie, și chirurgie/obstetrică ginecologie), cu un număr de 127 de paturi e spitalizare continuă și 12 paturi de spitalizare zi. Aparatul deținut în prezent de spital are peste 10 ani vechime și este uzat moral. Mai mult, nu se încadrează la punctarea serviciilor radiologice la Casa de Asigurări de Sănătate. Potrivit unor date statistice, în anul 2017, ponderea persoanelor care au avut nevoie de radiografii este de o treime din numărul pacienților care s-au prezentat la Camera de Primiri Urgențe, respectiv  9352 de pacienți din aproximativ 30 000 de prezentări la CPU,  ceea ce ar însemna peste 30 de radiografii pe zi. Spitalul Urziceni are personal calificat pentru utilizarea echipamentului care urmează să fie cumpărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *