Prefectul județului, prezent la ședința Consiliului local – Cum s-a fofilat Gigi Petre la o întrebare adresată de Lidun Antonescu

Gigi Petre, prefectul județului Ialomița, a fost prezent la ședința ordinară a consiliului local Urziceni, de joi, 24 mai. Motivul prezenței sale, după cum a spus chiar  Gigi Petre, afost acela de a prezenta  plenului problemele de ordin juridic, identificate în activitatea executivului și a consiliului local Urziceni. La începutul intervenției sale a fost interpelat de avocatul Lidun Antonescu. Consilierul liberal a solicitat un răspuns, la o chestiune juridică recentă. Concret, acesta l-a întrebat pe prefect cum este posibil ca deși pe site-ul prefecturii o hotărâre aprobată de cosiliul local Urziceni nu apărea ca având aviz de legalitate, dar,  la solicitarea unor consilieri s-a emis o hârtie în care se admitea că decizia în cauză este legală. Lidun Antonescu făcea referire la hotărârea consiliului local de desființare a postului de administrator public, act atacat în instanță de către Nicolae Cristea care a și câștigat anularea lui.

Cum s-a făcut prefectul că habar nu are despre ce este vorba

Gigi Petre s-a făcut că nu știe despre ce anume vorbește avocatul Antonescu și a adus în discuție prevederile legii  544  care nu mai obligă prefectura să formulize aviz de legalitate pentru fiecare act în parte, ci să intervină doar atunci când există hotărâri ilegale. Nu putem crede că prefectul nu a aflat  că a lăsat să treacă o hotârâre ilegală fără să o atace, pentru că asta e menirea instituției.  Scuza că prefectura emite niște puncte de vedere, dar acestea nu sunt infailibile, nu ține.  Un alt lucru pe care l-a subliniat de câteva ori a fost acela că el nu vrea  să uzeze de dreptul de a merge în instanță cu hotărâri aprobate illegal de consilii, ci a apelat mai degrabă la varianta de a solicita revocarea sau corectarea acestora.

O altă chestiune subliniată de prefect, la interpelarea lui Antonescu,  a fost aceea că nu vrea să intre în niște jocuri politice, ceea ce ne-a mirat, pentru că toată lume știe în ce echipă joacă Gigi Petre. Trecând însă peste asta nu putem să nu observăm că, deși instituția pe care o conduce are obligația să vegheze la legalitatea actelor emise de consiliile locale, domnul prefect îi invită pe cei nemulțumiți să facă ei demersurile în instanța de contencios administrativ. Ceea ce a făcut și Nicolae Cristea în acest caz, pe banii lui însă, spre deosebire de consilierii care au votat un act illegal și au angajat avocat pe banii primăriei. Ne întrebăm de ce mai avem nevoie de prefectură și de armata birocrați plătită cu bani grei de la buget, dacă trebuie să ne căutăm dreptatea individual? Lipsa aceasta de implicare asumată de prefect l-a făcut pe Lidun Antonescu să spună că înțelege că domnia sa nu vrea să fie arbitru. Exact așa!

Un prefect care nu vrea să deranjeze

Ca un tătuc bonom și  cumsecade, care nu vrea în niciun caz să supere pe cineva cu vreun cuvânt sau vreo observație,  Gigi Petre a citit dintr-un dosar care sunt greșelile și obligațiile neîndeplinite atât la nivelul executivului primăriei Urziceni, cât și în activitatea consiliului local. ”Nu întotdeauna consilierii locali cunosc problemele pe care le avem și am considerat că trebuie să lămurim aceste aspecte”, a spus prefectul. La Urziceni, printre problemele identificate sunt cele  legate de desfășurarea ședințelor, care nu au fost mereu convocate  lunar, sau lipsa documentelor  justificative pentru absența consilierilor. De asemenea, la unele ședințe, au lipsit avizele de la comisiile de specialitate, a spus  prefectul, dar a fost imediat contrazis atât de primarul Constantin Sava, cât și de secretarul Cristina Andrei. Gigi Petre a insistat să se resolve problema cu amenajamentele pastorale, care are termen până la 31 decembrie 2018. De asemenea, acesta a atras atenția, cu infinită blândețe, domnilor consilieri că nu își întocmesc rapoartele anuale, aceasta fiind o obligație legală, dar nesancționată, cum bine a remarcat Lidun Antonescu. Cu alte cuvinte, îi doare la bască pe domnii consilieri de obligațiile pe care le au față de electorat, atâta timp cât nu există sancțiuni pentru nerespectarea lor. Oricum, vizita domnului prefect  a fost foarte relaxată, ședința consiliului local a decurs repede, fără incidente, fără întrebări, fără contestații. E bine că totul a mers șnur pentru că Gigi Petre  tocmai se grăbea la  petrecere  a unui fost coleg, de la care nu putea să lipsească. Grea meseria de prefect!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *