Întâlnire organizată de Asociația Gal Naparis pentru sprijinirea tinerilor fermieri

Joi, 24 mai, a avut loc la sediul Asociației GAL Naparis, din Manasia, o întâlnire cu tinerii fermieri.

Activitatea s-a adresat potențialilor beneficiari ce vor desfășura activități agricole, respectiv, persoane cu vârsta de până la 41 de ani, care se instalează pentru prima dată într-o exploatație agricolă. Acțiunea a avut ca scop sprijinirea beneficiarilor în vederea implementarii Strategiei de Dezvoltare Locală pentru teritoriul Parteneriatului GAL NAPARIS, prin transmitere iinformațiilor necesare pentru întocmirea unui proiect pentru accesarea fondurilor europene..

Concret, s-a discutat despre MĂSURA M4/2B „Agricultura Nouă prin instalarea tinerilor fermieri în teritoriul GAL Naparis”. Pentru această măsură cheltuiala publică este de 270 000 de euro.

La întâlnire au participat, 12 potențiali beneficiari, din localitățile de pe teritoriul GAL Naparis, din localitățile Roșiori, Coșereni, Dridu, reprezentanți ai AFIR Ialomița și întreaga echipa GAL Naparis – Raluca Dumitrescu Vlad Fera, Petru Aeleni, Florin Stănescu, Valentina Costică și Săndel Voicu.

Președintele Asociației GAL Naparis, Raluca Dumitrescu a făcut o prezentare pe scurt a Măsurii M4/B2 „Agricultura Nouă prin instalarea tinerilor fermieri în teritoriul GAL Naparis”. Această măsură urmărește să îi atragă pe tinerii fermieri în mediul rural dat fiind  numărul insuficient de tineri fermieri din teritoriu și tendința acestora de a migra către zona urbană, din cauza factorilor socio-economici slab dezvoltați și oportunităților reduse pe care le au în a-și crește veniturile. Raluca Dumitrescu a subliniat că orice persoană care nu a împlinit 41 de ani poate depune un proiect pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură.

Solicitantul trebuie să facă parte din categoria beneficiarilor eligibili, respectiv să detină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică care se încadrează în limitele aplicabile prevăzute de Reg.(UE) 1305/2013 și Planul Național de Dezvoltare Rurală. De asemene, planul de afaceri trebuie să se  adreseze unuia dintre sectoarele prioritare identificate la nivelul GAL Naparis: zootehnie (apicultura, bovine, ovine, caprine) si vegetal (legumicultură și pomicultură). Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploatației, prin comercia-lizarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată. Totodaată, implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. Solicitantul se angajează să devină fermier activ în maximum 18 luni de la data instalării. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și este 30.000 de euro pentru fiecare operațiune sprijinită.

Cei prezenți la această activitate, au spus către ce anume zonă se îndreaptă, marea majoritate optând pentru legumicultură. Raluca Dumitrescu a atras atenția  asupra necesității de a fi înscriși cu terenula la APIA pentru a putea accesa fonduri și de asemene a insistat pe maxima seriozitate de care trebuie să dea dovadă beneficiarii în respectarea cu strictețe a angajamentelor asumate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *