Cum se va calcula Pensia pentru limită de vârstă, potrivit noii legi a pensiilor

In forma propusă acum în dezbatere, viitoarea lege a pensiilor menține aceleași condiții de acordare a pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, se va putea cere pensia pentru limită de vârstă și de către cei care au depășit stagiul de cotizare cerut de lege cu cel puțin opt ani, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută pentru situația asiguratului.

De asemenea, reducerile luate acum în calcul pentru unii asigurați se vor menține și ele în viitoarea lege la fel.

Ca și până acum, pe viitoarea lege a pensiilor, pensia pentru limita de vârstă se va cuveni celor care îndeplinesc și vârsta standard de pensionare, și stagiul minim de cotizare, la data pensionării. Stagiul minim va rămâne tot de 15 ani, iar vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Aceste vârste vor fi atinse însă treptat, conform unui tabel care este anexat acestui proiect (și pe care îl veți regăsi atașat articolului de față, în partea de jos a materialului). În proiect scrie însă că cei care vor depăși stagiul complet de cotizare prevăzut în acest tabel cu cel puțin opt ani vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în acea anexă.

Reduceri pentru condițiile de muncă

Cei care ating cei 35 de ani de stagiu complet de cotizare, chiar dacă nu au ajuns la vârsta standard de pensionare, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă mai devreme, dacă au muncit în condiții deosebite de muncă. Aceleași prevederi sunt și acum în Legea nr. 263/2010, unde, de pildă, pentru un stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de 14 ani se va face o reducere cu trei ani a vârstei standard de pensionare.

De asemenea, reducerile la vârsta standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, conform legislației de dinainte de aprilie 2001, dar și pentru cei care au fost încadrați în la locuri de muncă în condiții speciale se vor menține neschimbate în viitoarea lege, dacă ne raportăm la cum arată proiectul de lege acum.

De pildă, cei care au cotizat în condiții speciale de muncă sau în grupa I până la zece ani vor obține o reducere de de până la cinci ani a vârstei standard de pensionare.

Aceleași reduceri care se acordă acum la vârst standard de pensionare pentru mineri, aviația civilă, anumiți artiști ș.a.m.d. sunt păstrate în proiectul noii legi.

Nici prevederile pentru pensionarea pentru limită de vârstă a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap nu se vor schimba în noua lege.

Proiectul noii legi a pensiilor nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *