Pate de ficat, de casă

Ingrediente: jumătate de kg de ficat (de pasăre sau de porc), aproximativ. 75 g unt, 250-300 ml de lapte (o cană), două foi de dafin, două cepe medii, cimbru, o căpăţână de usturoi, puțină sare și puțin piper

Mod de preparare

Se curăță și se spală bine ficatul din care doriți să faceți pate. Se taie bucățele și se lasă la marinat în lapte, împreună cu doi căței de usturoi zdrobiți. Se ține la frigider timp de 1-2 ore.

Curățați și tăiați mărunt cele două cepe medii, apoi căliți-le într-o cratiță timp de 2-3 minute (până în momentul în care capătă o culoare aurie). Adăugați apoi ficatul scos de la frigider și scurgeți zeama.

Căliți-le împreună timp de încă câteva minute apoi adăugați laptele în care au stat ficățeii la frigider. Mai trebuie să adăugați alți doi căței de usturoi, foile de dafin, o linguriță de cimbru, sare și piper după gust.

Se fierbe la foc mic toată compoziția până când zeama scade suficient și până când ficatul este bine pătruns.

Dacă doriţi să daţi mai multă culoare pateului, se poate adăuga puțină pastă de tomate, boia sau ardei iute.

La final, adăugați aprox. 100 ml de vin roşu şi scoateți foile de dafin, pentru a nu obține un gust amar.

Se lasă puţin amestecul la răcit, până în momentul în care nu mai este fierbinte. Puneți apoi amestecul în blender, împreună cu untul. Mixați până când veți obţine o pastă omogenă și fină.

Nu vă îngrijorați dacă amestecul este moale, acesta se va întări odată ce îl puneți la frigider. Puteţi servi pateul de ficat pe o felie de pâine integrală, de preferat pâine de casă. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *