ACŢIUNEA NAŢIONALĂ “ASTA VREAU EU!” – SUCCESUL EDUCAŢIEI ÎN DOMENIUL SSM

Asta Vreau Eu” este un proiect de educație privind securitatea şi sănătatea în muncă şi de orientare în carieră a elevilor, susţinut de către Inspecţia Muncii, inspectoratele școlare şi agenţi economici.

Statisticile arată că tinerii sunt mai predispuşi la accidente grave la locul de muncă decât adulţii. Ei pot fi expuşi unor condiţii de muncă inadecvate, care să ducă la apariţia unor boli profesionale, fie chiar din tinereţe, fie mai târziu în viaţă. În fiecare an, sute şi mii de tineri din Europa suferă accidente de muncă sau afecţiuni de origine profesională. În mod tragic, o parte dintre aceştia îşi pierd viaţa, iar unii nu trec nici măcar de prima zi de muncă. Multe dintre aceste tragedii pot fi prevenite.

Dacă copiii încep să înveţe despre sănătate şi securitate,în acelaşi timp în care învaţă să scrie şi să citească, acestea vor deveni o parte integrantă firească a modului în care se joacă, lucrează şi trăiesc. De asemenea, îşi dezvoltă o atitudine pozitivă faţă de sănătate şi securitate, care îi va însoţi pe tot parcursul vieţii lor profesionale.

Cel mai bine este ca tematica SSM să fie integrată în diverse materii de studiu, nu să fie predată ca materie separată. Învăţarea prin activităţi şi exemplele din viaţa reală vor contribui la transmiterea eficientă a mesajului către copii şi tineri.

Tematica SSM poate fi integrată în diverse materii de studiu sau poate fi predată în cadrul orelor de dirigenţie, în timpul programului “Şcoala altfel” sau în cadrul altor forme didactice, dupa caz.Deşi modulele de curs sunt identificate pentru vârstele 7-9 ani şi respectiv 9-11 ani, totuşi, datorită conţinutului şi formei de prezentare, acestea pot fi utilizate în procesul educaţional aferent tuturor anilor de studiu din ciclul gimnazial, fie integral, fie parțial prin selectarea anumitor module.

Proiectul AVE a fost implementat ca proiect pilot la Sibiu şi a fost propus spre diseminare, în primă fază, în următoarele judeţe: Alba, Arad, Braşov, Bihor, Dolj, Hunedoara, Galaţi,Tulcea, Neamţ şi Bucureşti. Având în vedere cele prezentate, s-a considerat necesară extinderea proiectului AVE  în cele 10 judeţe selecţionate, urmând ca, în anul viitor, acest proiect să fie extins la nivel naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *