Din ianuarie 2019 ar putea fi introdus un nou timbru de mediu

Timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit de o altă taxă auto de la 1 ianuarie 2019, în condițiile în care acesta abia a fost eliminat de doar un an și jumătate. Încă nu există informații prea multe despre forma pe care o va avea această taxă auto nouă și nici despre cine va trebui să o achite.

Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, a declarat recent că noua taxă auto ar urma să fie implementată din prima zi a anului viitor sau, în cel mai rău caz, se va stabili o perioadă de tranziție până la 31 martie 2019.

Intenția de a înlocui timbrul de mediu cu o nouă formă de taxare de mediu a fost o idee constantă, la nivelul Guvernului, încă din februarie 2017, însă până acum nu s-a ajuns la o propunere concretă. Autoritățile au explicat în mai multe rânduri că nu vor aplica o altă taxă de primă înmatriculare, ci că vor implementa un mecanism mai „ușor de digerat”, cum ar fi o taxă pentru intrarea în centrul orașelor mari.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată în prima zi a lunii februarie 2017. Astfel, de la acea dată, proprietarii de mașini nu mai sunt obligați să achite taxa auto la prima înmatriculare a unei mașini sau la prima schimbare de proprietar. Proprietarii de mașini au putut cere, pe cale administrativă, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto până la 31 august 2018, deci și a timbrului de mediu. Cererile depuse începând cu 1 septembrie 2018 nu mai sunt luate în calcul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *