80 de mii de euro donație pentru spitalul municipal Urziceni

Spitalul municipal Urziceni a primit recent o donație în valoare de 80 de mii de euro, pentru secțiile de neonatologie și pediatrie. Donația vine în urma campaniei Salvați Copiii, căreia i s-a alăturat firma Banvit Foods. Un număr de 31 de aparate (aparat aerosoli, aparat EKG Cardigo, aparat ionograma, audiometru, bilirubinometru, ecograf doppler cu sondă de pediatrie și de obstetrică ginecologie, incubator, injectomat, lampă fototerapie, masă de reanimare, monitor, perfuzomat, pulsoximetru) îi vor ajuta pe cei mici, născuți prematur, să devină mai puternici.

Aparatura vitală pentru activitatea din secțiile de neonatologie și pediatrie

Într-o conferință de presă desfășurată miercuri, 3 octombrie, la spitalul din Urziceni, la care au participat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salavați Copiii România, Baris Basak, manager operațioal Banvit Foods, din zona Urziceni, Daniela Ianuș, managerul spitalului ,doctor, Andrei Tudiran director medical, doctor Marian Toneanu, purtătorul de cuvțnt al spitalului și primarul Constantin Sava s-a subliniat nevoia absolută de dotare cu aparatură medicală modernă.

Gabriela Alexandrescu a făcut o prezentare a activităților umanitare desfășurate de Salvați Copiii Romțnia, subliniind rolul major pe care l-a avut în dotarea multor spitale din țară. Donațiileau fost făcute cu sprijinul mai multor firme, dar și persoane particulare, aici la Urziceni partenerul principal fiind firma Banvit. ”Lipsa de aparatură medicală este una din cauzele majore ale mortalității infantile, iar România se situează printre țările cu o rată accentuată la acest capitol, a spus Gabriela Alexandrescu. Salvați Copiii militează constant pentru definirea unor politici publice consistente, dar, până ajungem acolo, este esențial să ne implicăm și să nu-i lăsăm pe acești copii născuți prea devreme pradă unor soluții venite prea târziu. Până la aștepta soluții de la instituțiile statului am decis să suplinim urgent nevoile și să dotăm maternitățile cu aparatură vitală” a declarat reprezentantul Salvați Copiii.

La rândul său managerul, Daniela Ianuș, a spus că această donație înseamnă foarte mult pentru spitalul Urziceni, care nu își putea permite să facă o astfel de investiție. Pe viitor mai mulți nou născuți vor primi îngrijiri medicale de calitate, a spus aceasta.

”Una din problemele majore este lipsa aparaturii performante. În urma donației secția de pediatrie și neonatologie beneficiază acum de aparatură medicală vitală, indispensabilă pentru o conduită medicală corespunzătoare”, a decarat medicul Marian Toneanu. Conform statisticii in 2017 s-au înregistrat 150 de nașteri în conditiile în care spitalul are doar  5 paturi. Doctorul Toneanu a explicat la ce este necesar fiecare aparat în parte și a subliniat în mod special că acum Secția de neonatologie are  un incubator de ultima generație care îl inlocuieste pe cel vechi care are aproximativ 10 ani.

Andrei Tudoran, directorul medical a mulțumit pentru donație și a spus că în afară de avantajele evidente în munca doctorilor este și un alt avantaj, acela că oferă o șansă spitalului de a atrage medici, pentru că n ultimă instanță medicul vine să lucreze acolo unde are cu ce. ”Este șansa noastră de a deveni medici. Medicii vin acolo unde există aparatură iar acum avem posibilitatea să scoatem la concurs un post de medic neonatolog”.

Baris Basak, reprezentantul Banvit a spus că  atâta timp cât societatea pe care o reprezintă are numai în zona Urziceni circa 80 de angajați este firesc să fie alături de comunitate în acest fel. Domnia sa a multumit celor de la Salvați Copii pentru sprijin și a declarat că va continua acest program și pe viitor.

Primarul Constantin Sava a mulțumit, de asemenea, pentru donație și a adus din nou indiscutie criza de medici. ”La Urziceni am reușit prin sprijin financiar acordat de primarie sa acoperim unel posturi scoase la concurs”, a adăugat acesta. O alta problemă ridicată de primar a fost cea legată de finanțare primarul amintind că spitalul Urziceni deserveste o populaȚie de 89  de mii de oameni, iar pentru Urziceni regăsim doar 20% din pacienți. Corect ar fi ca la nivel de județ, Consiliul județean să țină cont de acest lucru și să aloce bani și către spitalul Urziceni. Primarul este însă sceptic că se va găsi o soluție prea curând, considerând că  c singura șansă de a dota spitalul sunt fondurile europene.  În acest context a amintit de proiectul pe care spitalul îl va depune pe POR, chiar luna aceasta, în valoare de 1,8 milioane de euro. Sava a  amintit din nou de lovitura cruntă pe care a primit-o bugetul după ce guvernul a diminuat impozitul pe salarii de la 16 la 10% ceea ce a făcut ca orașul să piardă o treime din banii de investiții. Cu toate acestea primarul a promis în continuare sprijin pentru spitalul din Urziceni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *