Urziceni – Orasul de gheata

Fenomenele meteorologice din ultimele zile au produs un adevărat haos pe străzile Urziceniului: copaci cazuți, crengi rupte, cabluri smulse, gheată peste tot. Urziceniul, în ansamblu, a devenit un oraș al gheții. Natura ne-a copleșit cu o realitate de o frumusețe înspăimântătoare și a lăsat orașul și alte peste 40 de localități din partea de vest a județului fără energie electrică. Sâmbătă noapte magistralele ENEL au suferit avarii majore, din cauza copacilor care au căzut peste liniile de înaltă tensiune și a stâlpilor prăbușiți, ca scobitorile, sub povara de gheață.

Sâmbătă, la prima oră a dimineții se știa că pagubele produse erau imense iar intervenția, de durată, era estimată la circa 3 zile.  Singura soluție de a reveni la normalitatea minimei civilizații au fost generatoarele de mare putere din dotarea IGSU. 16 astfel de mașinării ale IGSU, plus alte 15 ale ENEL, acționează deja în diferite puncte ale orașului, alimentând cu energie electrică locuitorii municipiului, unități spitalicești, instituții și operatori economici

Grupurile electrogene au fost aduse separat, de către reprezentanţii ISU de la Unitatea Specială din Ciolpani si de la unitățile din judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Teleorman, Tulcea, Olt, Prahova, Vrancea şi Vâlcea. Tehnica dislocată va rămâne în sprijinul autorităților din județul Ialomița până la remedierea avariilor de către echipele tehnice ale distribuitorilor de energie electrică.

Generatoarele ISU au o capaciate de 450 kVA și permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii neprielnice. Autoritățile locale ne-au asigurat că există combustibil pentru funcționarea lor cel puțin pentru o săptămână .

Primăria a început de duminică să curățe orașul de copacii și crengile rupte, cu echipele de la zone verzi. Între timp locuitorii orașului s-au mobilizat pe facebook și au grijă de pompierii care supraveghează generatoarele.

În toată această perioadă Comandamentul Local pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriei, a funcționat permanent și a luat măsurile care s-au impus. Toate structurile cu atribuții în astfel de situații au fost mobilizate.

Autoritățile fac apel la populație să evite ieșirile pe străzi, deoarece încă mai există pericolul ca unii copaci sau crengi ale acestora să se frângă și să provoace accidente.

În cursul zilei de duminică alte câteva localități rurale de pe DN2A au primit energie electrică. Echipele ENEL acționează în continuare pentru îndepărtarea efectelor poleiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *